Több, mint ezer év börtönre ítélte a török bíróság Adnan Oktart, a tévés hittérítőt

A török televíziós hittérítőt, Adnan Oktart 1075 évre ítélték szexuális bűncselekmények miatt, írja a Guardianre hivatkozva a Telex.hu. Oktárt 2018-ban vették őrizetbe.

A bíróság végül szexuális erőszak, kiskorúakkal való szexuális visszaélés, csalás és politikai-katonai kémkedési kísérlet miatt ítélte el a férfit.

Oktar Törökországban a kreacionizmus (a darwinista evolúció elutasítói) egyik legfőbb muszlim alakja és a konzervatív értékek hirdetője.

A vád szerint a hittérítő lengén öltözött nőkkel vette körbe magát műsorában, a nők táncoltak körülötte, hogy „feldobják a zenét a tévéstúdióban”, Oktar pedig „cicáknak” szólította őket.

A 64 éves férfi mellett közösségének több mint 200 tagját is őrizetbe vették korábban az isztambuli rendőrök pénzügyi csalás elleni egysége. A bíróság Oktar szervezetének két vezetőjét, Tarkan Yavast és Oktar Babunát is 211, illetve 186 évre ítélte.

Oktar tagadta, hogy segítette volna a Fethullah Gulen nevű prédikátort 2016-os törökországi puccskísérletében, illetve „városi mítosznak” titulálta a szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos állításokat.

Az Oktart vádló nők azt állították, a férfi erőszakkal vette rá őket arra, hogy fogamzásgátló tablettát szedjenek.

Arra a kérdésre, hogy miért találtak 69 ezer fogamzásgátló tablettát otthonában a rendőrök, Oktar azt felelte, hogy bőrbetegségek és menstruációs rendellenességek kezelésére használták azokat.

Oktar először az 1990-es években került a figyelem központjába, amikor egy olyan szektát vezetett, melyben több szexuális botrány is napvilágot látott. Az A9 tévécsatornán 2011-ben jelent meg először a műsora. Oktar könyvei olyan témákkal foglalkoznak, mint az ateizmus és a darwinizmus cáfolatai, a romantika, mint a Sátán fegyvere, az evolúcióellenes áltudomány, valamint a szabadkőművesség, a cionisták, a buddhisták és a terrorizmus. 1996-ban Harun Yahya (Adnan Oktar írói álneve) megjelentette a Holokauszt hazugságai című könyvet, amely azt állította, hogy „amit holokausztként mutatnak be, az néhány zsidó tífusz-pestis és éhínség miatti halála”. Furcsa módon néhány évvel később az antiszemitizmus miatt az „újpogányságot” és a „darwinizmust” okolta, miközben magát az antiszemitizmus elítélőjeként aposztrofálta és tagadta, hogy ő írta volna a Holokauszt hazugságai című könyvet.

Elemző: Törökország célja az volt a Kaukázusban, hogy növelje Oroszország szerepét

Törökország az állami médián keresztül az Egyesült Államokat is támadja, viszont Oroszországhoz egyre közelebb kerül.