A spermiumok hanyatlása okozhatja az emberiség kihalását

Az embereknek reprodukciós válsággal kell szembenézniük, mivel a spermiumok száma csökken. A globális adatok szerint a spermiumkoncentráció 40 év alatt a felére csökkent – és a csökkenés üteme egyre gyorsul.

Az emberek reprodukciós válsággal nézhetnek szembe, ha nem tesznek lépéseket a spermiumok számának csökkenése ellen – figyelmeztetnek a kutatók, miután megállapították, hogy a csökkenés üteme egyre gyorsul.

A Human Reproduction Update című folyóiratban közzétett tanulmány, amely 153 olyan férfi becslésén alapul, akik valószínűleg nem voltak tisztában termékenységükkel, azt mutatja, hogy az átlagos spermiumkoncentráció 1973 és 2018 között a becsült 101,2 millió/ml-ről 49,0 millió/ml-re csökkent, ami 51,6%-os csökkenést jelent. Az összes spermiumszám ugyanebben az időszakban 62,3%-kal csökkent.

Ugyanennek a kutatócsoportnak a 2017-ben ismertetett kutatása szerint a spermiumkoncentráció több mint a felére csökkent az elmúlt 40 évben. Akkoriban azonban a világ más részeire vonatkozó adatok hiánya miatt az eredmények egy Európát, Észak-Amerikát és Ausztráliát felölelő régióra összpontosítottak. A legújabb tanulmány 53 országból származó újabb adatokat tartalmaz.

A spermiumkoncentráció csökkenése nemcsak a korábban vizsgált régióban, hanem Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában is megfigyelhető volt.

Ráadásul úgy tűnik, hogy a csökkenés mértéke növekszik: az 1972 óta az összes kontinensen gyűjtött adatokat vizsgálva a kutatók azt találták, hogy a spermiumkoncentráció évente 1,16%-kal csökkent. Amikor azonban csak a 2000 óta gyűjtött adatokat vizsgálták, a csökkenés mértéke évi 2,64% volt.

„Szerintem ez egy újabb jel arra, hogy valami nincs rendben a Földön, és hogy tennünk kell valamit ellene. Tehát igen, szerintem ez egy válság, amelyet jobb, ha most kezelünk, mielőtt elér egy olyan fordulópontot, amely nem biztos, hogy visszafordítható”

– mondta Hagai Levine professzor, a kutatás első szerzője a jeruzsálemi Héber Egyetemről.

Korábbi tanulmányok szerint a termékenységet veszélyezteti, ha a spermiumok koncentrációja körülbelül 40m/ml alá csökken. Bár a legutóbbi becslés e küszöbérték felett van, Levine megjegyezte, hogy ez egy átlagos érték, ami arra utal, hogy az e küszöbérték alatti férfiak aránya megnövekedett.

„Egy ilyen csökkenés egyértelműen a populáció szaporodási képességének csökkenését jelenti”

– mondta.

Bár a tanulmány figyelembe vette az olyan tényezőket, mint az életkor és az, hogy a férfiak mennyi ideig nem ejakuláltak, és kizárta azokat a férfiakat, akikről ismert, hogy meddőségben szenvednek, vannak korlátai, többek között az, hogy nem vizsgálta a sperma minőségének más markereit.

Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológus professzora, aki nem vett részt a munkában, elismerően nyilatkozott az elemzésről, de azt mondta, hogy továbbra is bizonytalan abban a kérdésben, hogy van-e hanyatlás.

„A spermiumok megszámlálása, még az arany standard technikával [a laboratóriumi eljárással], a hemocitometriával is nagyon nehéz”

– mondta.

„Úgy vélem, hogy az idő múlásával egyszerűen jobbak lettünk benne, mert világszerte fejlődtek a képzési és minőségellenőrzési programok. Még mindig úgy gondolom, hogy nagyrészt ezt látjuk az adatokban”.”

Levine azonban elvetette az ilyen aggodalmakat, hozzátéve, hogy a csökkenés mindenesetre az utóbbi években erőteljesebb volt.

Bár nem világos, hogy mi állhat a nyilvánvaló tendencia hátterében, az egyik feltételezés szerint az endokrin rendszert károsító vegyi anyagok vagy más környezeti tényezők játszhatnak szerepet, amelyek már az anyaméhben hatnak a magzatra. A szakértők szerint az olyan tényezők, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás és a helytelen táplálkozás szintén szerepet játszhatnak, viszont

az egészséges életmód segíthet a spermiumok számának növelésében.

Tina Kold Jensen, a Dél-dániai Egyetem munkatársa szerint az új tanulmány egy aggasztó tendenciát összegez.

„Mindig ugyanazt a tendenciát találjuk, függetlenül attól, hogy hány tanulmányt vonunk be – ez egy kicsit ijesztő számomra”

– mondta.

Richard Sharpe professzor, az Edinburgh-i Egyetem férfi reproduktív egészséggel foglalkozó szakértője szerint az új adatok azt mutatják, hogy a tendencia világméretű jelenségnek tűnik.

Sharpe szerint a csökkenés azt jelentheti, hogy a pároknak hosszabb időbe telik a fogamzás, és sokak számára az idő nem az ő oldalukon áll, mivel halogatják a fogamzási kísérleteket, amíg a nő a 30-as vagy 40-es éveiben jár, amikor a termékenysége már csökken.

„A legfontosabb pont, amit ki kell emelni, hogy ez kétségbeejtően rossz hír a párok termékenységére nézve”

– mondta.

Sharpe szerint azonban

„ezek a problémák nem csak a gyermeket vállalni próbáló párok számára jelentenek problémát. A társadalom számára is óriási problémát jelentenek a következő mintegy 50 évben, mivel egyre kevesebb fiatal lesz, aki dolgozhat és támogathatja az idősek egyre növekvő tömegét.”

Bőrsejtekből állítottak elő őssejteket a Héber Egyetem kutatói

A szakemberek szerint az sem kizárt, hogy a jövőben meddő szülők bőrsejtjeiből „kreáljanak” embriókat.