Izrael távirányítású robotfegyverekkel állítja meg a palesztin zavargásokat

Izrael Júdea és Szamária két érzékeny pontján olyan robotfegyvereket telepített, amelyek könnygázt, kábító gránátokat és szivacsos töltényeket lőhetnek, ha palesztinok zavargásokba kezdenének.

A fegyverek, amelyeket egy zsúfolt palesztin menekülttábor fölé és Hebronba telepítettek, mesterséges intelligenciát használnak a célpontok követésére. Izrael szerint a technológia izraeli és palesztin életeket ment.

Az új fegyver Júdea és Szamária, palesztin vezetés alatt álló területein kerül bevetésre, ahol a 2006 óta egyre gyakoribbak a zavargások.

A közelmúltban egy-egy figyelőlencsével és fegyvercsővel felszerelt állásokat helyeztek el Szamária déli részén lévő Al-Aroub menekülttáborra néző, megfigyelő kamerákkal teli őrtorony tetejére. Amikor fiatal palesztin tüntetők az utcára özönlenek, köveket és gyújtóbombákat dobálva az izraeli katonákra, a robotfegyverek könnygázt vagy szivacsos golyókat eresztenek rájuk

– mondják szemtanúk.

Körülbelül egy hónappal ezelőtt a hadsereg a közeli Hebron városában is elhelyezte a robotokat, ahol kődobáló palesztin lakosok gyakran összecsapnak az izraeli rendfenntartó katonákkal. A hadsereg nem kívánta kommentálni a rendszer más ciszjordániai telepítésére vonatkozó terveit.

Issa Amro palesztin aktivista szerint a hebroni lakosok attól tartanak, hogy az új fegyverrel Izrael visszaél, és nehezményezik, hogy szerintük civileken végzik a fegyverek tesztelését.

„Mi nem izraeli vállalatok kiképzése és szimulációja vagyunk” – mondta. „Ez valami újdonság, amit meg kell állítani”.

A gépek mellett nincsenek katonák, a fegyvereket távirányítással működtetik és egy gombnyomásra az őrtoronyban szolgáló katonák tüzet tudnak nyitni a kiválasztott célpontokra.

A hadsereg szerint a rendszer egyelőre tesztelés alatt áll, és csak nem halálos fegyvereket lő ki, amelyeket a tömegek megfékezésére használnak, például szivacsos golyókat és könnygázt. Al-Aroub lakói szerint a tornyok többször is gázzal árasztották el a hegyoldalban fekvő tábort.

Robotfegyverek egyre gyakrabban kerülnek használatba világszerte, a hadseregek egyre több drónt használnak halálos csapások végrehajtására Ukrajnától Etiópiáig. Az izraeli rendszerhez hasonló, távirányítású fegyvereket az Egyesült Államok Irakban, Dél-Korea az észak-koreai határ mentén és különböző szíriai lázadó csoportok is használt már.

A fejlett katonai technológiáiról ismert Izrael a világ vezető gyártói között van a precíziós irányítású rakéták kilövésére alkalmas drónok terén. A Gázai övezet határán radarral, valamint föld és víz alatti érzékelőkkel felszerelt kerítést épített. A földfelszínen kamerákkal és gépfegyverekkel felszerelt robotjárművet használ a határok járőrözésére. A hadsereg a legmodernebb megfigyelési technológiát is teszteli és alkalmazza, mint például az arcfelismerés és a biometrikus adatgyűjtés.

A két nyelven beszélő emberek agya rugalmasabb, mint az egynyelvűeké

A tudósok azt próbálták megfejteni, hogy a kétnyelvűek zajos környezetben miért reagálnak sokkal lassabban a hangingerekre, mint az egynyelvűek.