Rács mögé került a szökevény holokauszttagadó

A Nagy-Britanniában bujkáló francia holokauszttagadót, akit a francia bíróság tavaly elítélt, két év szökés után Edinburgh-ban tartóztatták le.

Az 52 éves Vincent Reynouard-t 2020. november 25-én négy hónap börtönbüntetésre ítélte egy párizsi bíróság, majd 2021 januárjában ismét hat hónapra, pénzbüntetés mellett. Legutóbbi büntetését egy sor antiszemita Facebook és a Twitter bejegyzésért szabták ki, valamint egy 2018-as YouTube-videóért, amelyért társa, a szintén francia holokauszttagadó Hervé Ryssen (más néven Hervé Lalin) még az év elején tizenhét hónap börtönbüntetést kapott.

Reynouard azonban még a büntetése letöltése előtt elmenekült az országból, és az Egyesült Királyságban telepedett le, ahol állítólag magántanárként dolgozott, gyerekeknek tanított matematikát, fizikát és kémiát.

Az Egyesült Királyságban a magántanároknak nem kell átesniük háttérellenőrzésen.

Reynouard-t 2022. november 11-én tartóztatta le a skót rendőrség egy edinburghi szállodai szobában, ahol nyilvánvalóan hamis személyazonosság alatt élt. Még aznap bíró elé állították, és elutasították a Franciaországnak történő kiadatását. Egy újabb meghallgatásig fogva tartják, a francia hatóságok pedig igyekeznek biztosítani, hogy hazatérjen hazájába, ahol letöltheti büntetését.

Elítéltek egy holokauszt-tagadó francia publicistát

Alain Soral az 1990-es években hagyta ott a Francia Kommunista Pártot, majd 2006-tól a Jean-Marie Le Pen vezette Nemzeti Front ideológusa lett.

Reynouardnak összesen közel két év, francia börtönben letöltendő szabadságvesztés vár, a többi, folyamatban lévő eljárásokkal kapcsolatos esetleges büntetésen felül.

Az Office Central de Lutte Contre les Crimes Contre l’Humanité, les Génocides et les Crimes de Guerre (OCLCH) – a francia csendőrség gyűlölet-bűncselekményekre és háborús bűncselekményekre szakosodott részlege – vezeti a nyomozást.

Jean-Philippe Reiland tábornok az OCLCH-tól elmondta:

„Vincent Reynouard-t a nemzetközi együttműködésnek és különösen a brit kollégáinknak köszönhetően sikerült letartóztatni. Az esetleges jogi nehézségek ellenére a Hivatal nem fogja futni hagyni a gyűlöletet terjesztő ideológusokat, bárhol is vannak”.

Reynouard-t először 1991-ben ítélték el holokauszttagadásért, mert a koncentrációs táborokban lévő gázkamrák létezését tagadó szórólapokat terjesztett. A holokauszttagadás 1990 óta bűncselekmény Franciaországban. A férfit többször is elítélték, és a későbbi büntetései között többszörös börtönbüntetés és 10 000 eurós pénzbírság is szerepel.

A Campaign Against Antisemitism szóvivője elmondta:

„Vincent Reynouard egy aljas holokauszttagadó, akit a francia bíróságok többször is elítéltek. Az, hogy elkerüli az igazságszolgáltatást, és csak azért telepedett le az Egyesült Királyságban, hogy magántanárként gyerekeket tanítson, tűrhetetlen, ezért dolgoztunk együtt francia zsidó szervezetekkel, hogy elérjük kiadatását, hogy szembenézzen a visszataszító uszítás következményeivel”.

Egyre idegesebbek a francia zsidók

Miután a felmentett antiszemita gyilkossal szolidaritást vállaló Facebook csoport alakult.