Elítéltek egy holokauszt-tagadó francia publicistát

Jogerősen elítélte a francia igazságszolgáltatás szerdán Alain Soral szélsőjobboldali publicistát, amiért relativizálta a holokausztot.

A 63 éves Soralt – valódi nevén Alain Bonnet-et – az egykoron Jean-Marie Le Pen vezette Nemzeti Front egyik volt fő ideológusát, azért ítélték el, mert az internetes oldalán közzétette ügyvédjének egy más ügyben elhangzott vitatott beszédét, amelyben „kisebbítette a koncentrációs táborok életkörülményeit és az áldozatok szenvedéseit”.

A publicistát 2020. június 25-én a párizsi fellebbviteli bíróság 5 ezer eurós pénzbüntetésre ítélte, amelynek be nem fizetése esetén az elítélt börtönbe zárható. Október 19-i ítéletében a semmítőszék megerősítette a fellebbviteli bíróság döntését – tudatta szerdán az AFP francia hírügynökség.

Az ügy 2016-ra nyúlik vissza, amikor Alain Soral Égalité et Réconciliation (Egyenlőség és megbékélés) című internetes oldalán egy holokauszttagadó karikatúrát tett közzé, amelyért jogerősen 10 ezer euró pénzbírságra ítélték. 2017-ben a honlap leközölte Damien Viguier ügyvéd tárgyaláson elmondott beszédét, amelyben a jogász Robert Faurisson holokauszttagadótól idézett.

A beszéd közzététele miatt a párizsi büntetőbíróság 2019 áprilisában egy év szabadságvesztést szabott ki Alain Soralra, és 5 ezer eurós pénzbüntetést az ügyvédjére. Az ügyészség a sajtószabadságra hivatkozva fellebbezett a döntés ellen. A fellebbviteli bíróság az ügyvédet felmentette, a publicista büntetését pedig enyhítette. A négy felperes civil szervezet ekkor a semmítőszékhez fordult jogorvoslatért.

Alain Soralt már csaknem húsz-szor ítélték el, elsősorban rágalmazásért, gyűlöletkeltésért és antiszemitizmusért. Legutóbb májusban kapott négy hónapi börtönbüntetést vallási gyűlöletkeltés miatt, miután azt állította, hogy a párizsi Notre-Dame székesegyház 2019-es tűzvésze mögött a zsidók állnak.

Alain Soral, a francia marxista mozgalomhoz tartozó író, aki az 1990-es években hagyta ott a Francia Kommunista Pártot (PCF), amely szerinte felhagyott forradalmi elveivel, 2006-ban pedig belépett a Jean-Marie Le Pen vezette Nemzeti Frontba, amelynek 2007-ig a központi bizottsági tagja és egyben egyik legfőbb ideológusa is volt.

Elítéltek egy francia-muszlim holokauszt-tagadót

Ahmed Moualek halálos fenyegetéseket posztolt zsidó közszereplők ellen és tagadta a holokausztot.