Robbanás rázta meg Isztambul egyik legnépszerűbb sétálóutcáját, halottak

Ismeretlen eredetű robbanás történt vasárnap délután Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon, a detonációnak halottja és sebesültjei is vannak – írta Ali Yerlikaya, Isztambul tartomány kormányzója hivatalos Twitter-fiókján.

Nagy számban rendőr-, mentő- és tűzoltóegységek érkeztek a helyszínre. A biztonsági szervek lezárták a sétálóutcát a forgalom elől.

Az izraeli külügyminisztérium vizsgálja annak lehetőségét, hogy izraeliek megsérülhettek-e vagy meghalhattak-e a robbanásban. A minisztérium nem tudott kapcsolatot teremteni legalább egy izraelivel, aki a városban tartózkodik.

גלצ on Twitter: „לפחות 11 נפגעים בפיצוץ בשדרות איסתיקלאל, אחד הרחובות הראשיים באיסטנבול שבטורקיה; במשרד החוץ בודקים האם היו ישראלים מעורבים באירוע | תיעוד רגע הפיצוץ @amitkalderon_ @yanircozin pic.twitter.com/WHqbj8etdO / Twitter”

לפחות 11 נפגעים בפיצוץ בשדרות איסתיקלאל, אחד הרחובות הראשיים באיסטנבול שבטורקיה; במשרד החוץ בודקים האם היו ישראלים מעורבים באירוע | תיעוד רגע הפיצוץ @amitkalderon_ @yanircozin pic.twitter.com/WHqbj8etdO

A török Anadolu ügynökség szerint a robbanás oka egyelőre nem ismert, bár a helyszíni megfigyelő kamerák felvételein állítólag látszik, hogy egy a helyszínen hagyott hátizsák felrobban.

Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt. A merényleteket túlnyomó többségében az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet hajtotta végre.

Frissítés: Legalább négy ember meghalt és 38 másik megsérült a robbanásban.

Török média: Irán 35 ezer dollárt fizetett az izraeliek megöléséért ügynökeinek

A Sabah szerint a terrorsejt négy tagját június 17-én, az „utolsó pillanatban” tartóztatták le Isztambulban.