Netanjahu „ikertestvére” lehet a külügyminiszter az új izraeli kormányban

A volt amerikai nagykövet Netanjahu egyik „legközelebbi barátja”.

A koalíciós tárgyalások teljes gőzzel zajlanak, az Israel Hayom című újság értesülései szerint Benjamin Netanjahu Likud-vezér arra törekszik, hogy közeli barátját, Ron Dermert nevezzék ki a külügyminiszteri posztra.

Dermer az Egyesült Államok volt izraeli nagykövete, és széles körben Netanjahu legközelebbi bizalmasának tartják. Netanjahu a legutóbbi izraeli országos választásokon aratott győzelmét követően felajánlotta Dermernek a Nemzetbiztonsági Tanács vezetői posztját, Dermer azonban visszautasította az ajánlatot, családi okokra hivatkozva, mivel a pozíció rendkívül nagy munkaterheléssel jár.

Ezt követően a Netanjahuhoz közel állók úgy döntöttek, hogy Dermernek miniszteri tárcát ajánlanak fel, akár stratégiai ügyek miniszterét, akár regionális együttműködési minisztert, akár egy újonnan létrehozott pozíciót, amely lehetővé tenné Dermernek, hogy vezető szerepet vállaljon Izrael külpolitikájának alakításában. A Likud párt számára rendelkezésre álló tárcák számának újragondolása után azonban Netanjahu a hírek szerint hajlik arra az elképzelésre, hogy a külügyminisztériumi portfóliót ajánlja fel Dermernek, ami megakadályozná, hogy egy potenciális riválisa ilyen vezető pozíciót töltsön be az új kormányban.

Egy diplomáciai forrás az Israel Hayomnak azt mondta, hogy Dermer „Netanjahu ikertestvére” – nemcsak politikai nézeteik hasonlóak, de a működési stílusuk is hasonló.

„Dermer egy abszolút munkamániás; rengeteget dolgozik, számos megbeszélést tart, és ugyanúgy keresztülveri a nézeteit, mint Netanjahu.”

A múltban Netanjahu megtartotta magának a külügyminisztériumi tárcát, de a következő hivatali ciklusában ez nem tűnik valószínűnek.

Ben-Gvir törölné a reform betérés elismerését a visszatérési törvényben

Itamar Ben-Gvir, az Otzma Jehudit párt vezetője állítólag több követeléssel kíván élni Benjámin Netánjáhuval szemben, cserébe azért, hogy beleegyezik, részt vesz a kormánykoalícióban.