Ben-Gvir törölné a reform betérés elismerését a visszatérési törvényben

Itamar Ben-Gvir, az Otzma Jehudit párt vezetője állítólag több követeléssel kíván élni Benjámin Netánjáhuval szemben, cserébe azért, hogy beleegyezik, részt vesz a kormánykoalícióban. A legújabb követelés a reformmozgalom betérési formájának kérdésére vonatkozik – írja a Zsido.com.

Egyes információk szerint Ben-Gvir ragaszkodni fog ahhoz, hogy a koalíciós megállapodás tartalmazzon egy olyan záradékot, amely kötelez egy új törvény elfogadására, amely eltörli a Legfelsőbb Bíróság döntését, amely elismeri a reform betérést a bevándorlás szempontjából (a visszatérés törvénye alapján). Az Otzma Jehudit továbbá ezt a követelést össze kívánja hangolni más potenciális koalíciós partnereivel is.

Ha egy ilyen törvényt bevezetnek, akkor csak azok az emberek lesznek jogosultak a bevándorlás automatikus jóváhagyására az állampolgársággal és más kedvezményekkel együtt, akik a hálácha (zsidó törvények) szerint zsidók.

Eközben szombat este a 12-es csatorna híradójában arról számoltak be, hogy Netánjáhu megpróbálja elhalasztani a Vallásos Cionizmus párttal folytatott koalíciós tárgyalásait a többi potenciális partnerével való megállapodás megkötéséig, és korlátozni annak befolyását az új kormányban. Eszerint Netánjáhu azt tervezi, hogy először Ben-Gvirrel és a haredi pártokkal köt megállapodást, saját pártjának tagjai között is kiosztva a minisztériumokat, és csak ezután fordul Szmotricshoz, aki kénytelen lesz elfogadni egy korlátozott ajánlatot, amely kevésbé fontos helyeket biztosít az új kormányban, például az oktatási és a közlekedési tárcát, esetleg az igazságügyit is.

A Likudon belüli – a koalíciós tárgyalásokba beavatott források elismerték -, hogy végül valószínűleg Szmotricsnak a pénzügyminisztériumot ajánlják fel, a Likud pedig a védelmi minisztériumot megtartja magának. Ráadásul Netánjáhu kívánsága ellenére az új kormány valószínűleg csak a jövő héten fog beiktatásra kerülni, mivel a reméltnél hosszabb időt vesz igénybe a megállapodások megkötése az összes érintett féllel.

A Zsido.com eredeti teljes cikke itt olvasható.

Bekapcsolva maradt az izraeli elnök mikrofonja és mondott egy kellemetlent

Jichák Herzog éppen olyasmit mondott, amit nagyon nem akart világra kürtölni.