Kolera-járvány tört ki Szíriában, átterjedt már Izraelre is

Pozitív koleramintát mutattak ki a napokban az észak-izraeli Jarmúk folyó egyik víztározójában – jelentette péntek reggel az izraeli egészségügyi minisztérium.

A baktérium eredete valószínűleg Szíriából származik, ahonnan az elmúlt hónapokban kolerajárvány kitörését jelentették.

Mivel a betegség Szíriában, az Izraellel közös határ közelében terjedt el, az egészségügyi minisztérium egészségügyi hírszerző rendszere az izraeli vízügyi hatósággal együtt figyelemmel kíséri és elemzi a járványt és a lehetséges kockázatot, amelyet Izraelre jelenthet.

„A korai észlelésnek köszönhetően az egészségügyi minisztérium a vízügyi hatósággal együtt számos intézkedést hozott az izraeli polgárokhoz eljutó vízforrások védelme érdekében” – áll az egészségügyi minisztérium péntek reggeli közleményében. A megtett intézkedések közé tartozott a folyóvíznek a víztározóból a Kinneretbe való áramlásának leállítása és a víz klórozása.

Az egészségügyi minisztérium hangsúlyozta, hogy egyelőre nem észleltek veszélyt a közegészségügyre Izraelben a szennyezett víz miatt.

Közölték, hogy ez „a korai észlelésnek és a fenyegetéssel való korai szembenézés érdekében tett jelentős és gyors lépéseknek, valamint Izrael higiéniai, vízügyi, csatornázási és egészségügyi infrastruktúrájának minőségének köszönhető”.

A tisztviselők figyelemmel kísérik a Libanonból származó vízforrások esetleges szennyeződését is, amelyekben egyelőre nem mutatták ki a toxin jelenlétét. Izrael emellett tájékoztatta a jordániai egészségügyi minisztériumot, valamint a Palesztin Hatóságot is az eredményekről és a baktérium első kimutatása óta tett lépésekről.

Egyre több országban jutnak tiszta ivóvízhez izraeli technológiákkal

A zsidó állam szakembereinek köszönhetően ma már akár a levegőből is kinyerhető ivóvíz.