Izraelben gyártott páncélozott járművek bukkantak fel Ukrajnában

Az izraeli gyártmányú Gaia Amir páncélozott járműveket állítólag Herszon közelében látták az ukrán hadsereg szolgálatában, a közösségi médiában pénteken közzétett fényképek szerint.

Hivatalos izraeli vagy ukrán megerősítés nem történt a járművekkel kapcsolatban, és Izrael korábban kijelentette, hogy nem szállít katonai segélyt Ukrajnának.

A páncélozott járművekről készült képek és videók azon a napon jelentek meg, amikor Ukrajna visszaszerezte az ellenőrzést Herszon felett, az orosz hadsereg pedig visszavonult a Dnyipro folyó bal partjára.

„Hogy a mai nap még figyelemre méltóbb legyen – az ukrán erőket először látták izraeli gyártmányú katonai járműveket használni! Itt egy izraeli GAIA Amir MRAP-ot látunk, amelyet Herszonnál vetettek be” – írta pénteken az Ukraine Weapons Tracker Twitter-oldal.

„Nincs információ [arról], hogy ezek a járművek hogyan kerültek Ukrajnába”.

Не повезло росіянам: бронеавтомобіль MRAP GAIA Amir 4×4 ізраїльського виробництва на озброєнні ЗСУ

Бронеавтомобіль MRAP GAIA Amir 4×4 ізраїльського виробництва на озброєнні ЗСУ у Херсонській області #ЗСУ #Херсонщина #війна #новини #Еспресо Наш сайт – https://espreso.tv/ Facebook – https://www.facebook.com/espreso.tv Twitter – https://twitter.com/EspresoTV Telegram – https://t.me/espresotb Станьте спонсором цього каналу, щоб отримувати бонуси: https://www.youtube.com/channel/UCMEiyV8N2J93GdPNltPYM6w/join Підписуйтесь на канал, щоб завжди бути в курсі подій!

A Gaia Amir egy többcélú páncélozott jármű, amely akár 12 személy szállítására is alkalmas. A járművet felderítésre, sebesültek szállítására és a frontvonalak logisztikai ellátására tervezték.

Izrael korábban kijelentette, hogy nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnának, azonban többször nyújtott humanitárius segélyt, sőt, átadott egy légitámadások elleni korai előrejelző rendszert is Kijevnek.

Izrael ukrajnai nagykövete „kiábrándítónak” nevezte Kijev szavazatát az ENSZ-ben

Ukrajna és Oroszország is megszavazta pénteken az Izrael-ellenes ENSZ-határozatot.