Felháborító: palesztinbarát aktivisták ketchuppal fröcskölték le Balfour szobrát

Két nőt letartóztattak, miután megrongálták Arthur Balfour szobrát, aki külügyminiszterként 1917-ben támogatást ígért a zsidó haza megteremtéséhez

A Palesztin Akció szervezet tagjai turistáknak szóló belépőkártyákkal jutottak be az alsóház képviselői előcsarnokába.

Célpontjuk Arthur Balfour volt miniszterelnök szobra volt, aki külügyminiszterként aláírta a Balfour-nyilatkozatot – egy 1917-es dokumentumot, amely támogatásáról biztosította a „zsidó nép nemzeti otthonának” létrehozását.

5Pillars on Twitter: „.@Pal_action activists defaced the statue of Arthur Balfour with tomato ketchup inside the House of Commons yesterday.As UK foreign secretary, Balfour issued the Balfour Declaration of 1917 on behalf of the cabinet, which supported a „home for the Jewish people” in Palestine. pic.twitter.com/sIzUxKdCcz / Twitter”

@Pal_action activists defaced the statue of Arthur Balfour with tomato ketchup inside the House of Commons yesterday.As UK foreign secretary, Balfour issued the Balfour Declaration of 1917 on behalf of the cabinet, which supported a „home for the Jewish people” in Palestine. pic.twitter.com/sIzUxKdCcz

„A palesztinok 105 éven át szenvedtek emiatt az ember, Lord Balfour miatt – ő adta oda a hazájukat, pedig az nem az övé volt”

– mondta az egyik aktivista.

A két tüntető a ketchupozás után a szoborhoz ragasztotta magát, majd egy miniatűr palesztin zászlót mutatott fel, és azt kiabálta, hogy „szabad Palesztinát”.

Pert indítottak Nagy-Britannia ellen a Balfour-nyilatkozat miatt

A felperesek ügyvédje szerint sikerre van ítélve az ügy. Egy százéves férfit is tanúként hallgattak meg a palesztin bíróságon.