Miért tartóztatta le a Hamász az Izraelre rakétákat kilövő palesztin harcosokat?

A terrorszervezet nemrégiben letartóztatott két férfit, akik rakétákat lőttek ki Izraelre.

A Hamász terrorcsoport megpróbál pragmatikus megoldásokat találni szorult helyzetére, amikor a sokkal erősebb izraeli hadsereggel kell szembenéznie.

„Egyértelmű, hogy a Hamász most nem érdekelt az Izraellel való konfliktusban”

– mondta a JNS-nek Ido Zelkovitz, a Max Stern Yezreel Valley College közel-keleti tanulmányok programjának vezetője.

Hozzátette, hogy a Hamász számára az egyik legfontosabb prioritás egy olyan megállapodás létrejötte, amelynek keretében Izrael szabadon engedné az elfogott Hamász tagokat.

„Egy ilyen alku politikai győzelem lenne, és lendületet adna neki a Palesztin Hatósággal folytatott versenyében” – mondta Zelkovitz, aki egyben a Haifai Egyetem Chaikin Geostratégiai Tanszékének kutatója is.

A Hamász biztonsági erői vasárnap letartóztattak két palesztint, miután csütörtökön négy rakétát lőttek ki Izraelre, megsértve ezzel a tűzszünetet, és megtorló támadást váltva ki Izrael részéről – mondta az AFP-nek egy gázai forrás.

„A palesztin frakcióknak semmi közük ezekhez a rakétákhoz, amelyek célja, hogy ürügyet adjanak a megszállónak [Izraelnek] az agresszió folytatására” – mondta a forrás.

A rakétákat alig néhány órával azután lőtték ki, hogy Benjamin Netanjahu, a Likud párt vezetője megnyerte a november 1-jei választást, és alig néhány nappal azután, hogy az izraeli erők megölték az Iszlám Dzsihád egyik vezetőjét a szamáriai Nábluszban.

Kobi Michael, a Tel-Aviv-i Egyetem izraeli Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének (INSS) vezető kutatója egyetért ezzel, mondván, nem meglepő, hogy a Hamász jelenleg nem érdekelt a háborúban.

„A Hamász arra akarja kihasználni a nyugalmat, hogy tovább javítsa a gazdasági helyzetet és az életszínvonalat a Gázai övezetben” – mondta Michael.

„A Hamász szeretné újjáépíteni katonai kapacitásait, amelyek drámai veszteségeket szenvedtek a [tavalyi] „Falak őrzői hadművelet” során” – tette hozzá.

„Emellett – folytatta Michael – a Hamász abban érdekelt, hogy kihasználja a lehetőséget, és tovább gyengítse az Iszlám Dzsihádot, fő politikai ellenfelét [Gázában]”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Barátok közt: Lavrov a támogatásáról biztosította a palesztin terroristákat

No comment.