Szatmári rebbe: A trumpizmus beszivárgott a judaizmusba

„A trumpizmus” – mondta Aron Teitelbaum szatmári vezető rebbe – „beszivárgott a zsidó táborba, és nagyon sok elmét kiforgatott” – számolt be a Jerusalem Post. 

A Rebbe szavai két nappal az amerikai félidős választások után hangzottak el, amelyek során a demokrata Kathy Hochul lett New York állam kormányzója, legyőzve a zsidó republikánus Trump-szövetségest, Lee Zeldint.

Zeldinnek nagyon erős támogatottsága volt New York haredi lakosságának.  körében.

A Rebbe sokakat hibáztatott a közösségében, amiért Trumpot támogatták.

„Ha a trumpizmusra gondolunk” – mondta a Twitteren Meyer Labin rabbi fordítása szerint – „annyira ellentétes a judaizmussal, és annyira beszivárgott a zsidó táborunkba.”

A szatmári Rebbe sajnálkozott a „trumpista” gondolkodásmód vírusos jellege miatt, mondván, hogy az érintettek „uszítást terjesztenek, és sajnos sikeresen agymossák közösségeink nagy részét”. „Az emberek nem tudnak tisztán gondolkodni. Ez nagyon fájdalmas, és eddig próbáltam hallgatni róla, mert rájöttem, hogy nincs kivel beszélni”.

A Rebbe nem mindig állt a zsidó politikai baloldal oldalára. A szatmáriak vezetője határozottan ellenzi a cionizmust, és egy 2013-as Ynet-cikk szerint a haredi férfiak izraeli hadseregbe való tervezett behívását „a zsidó nép megsemmisítésénél is rosszabb rendeletnek” nevezte.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Öt tanulság az amerikai zsidók számára a 2022-es félidős választásokból

A félidős választások eredménye szerint a Republikánus Párt reményei egy elsöprő „vörös hullámra” szertefoszlottak, a JTA publicistái zsidó szempontból elemezik az eredményt.