Robotokkal szüretelik a gyümölcsöt Izraelben

Nincs elég dolgos kéz, amelyik gyümölcsöt szedne? Semmi gond, a jövőben repülő robotok enyhíthetik a világ gyümölcstermesztőit fenyegető munkaerőválságot – tudósít a zsido.com.

Az eszközök a fák mellett lebegnek, szívókarjaik gyengéd csavarással leszednek egy almát, barackot vagy nektarint, és óvatosan egy gyűjtőedénybe helyezik őket.

Egy mozgó platformhoz vannak kötve, hogy soha ne fogyjanak ki az energiából és közben fáradhatatlanul dolgoznak éjjel-nappal, szünet nélkül, nincs szükségük élelemre, lakhatásra vagy vízumra, nem állnak meg egy kávéra, nem zavarja őket a rekkenő hőség. És nincs szakszervezet…

Kamerákkal vannak felszerelve, amelyek pontosan felmérik minden egyes gyümölcs méretét, színét, és csak a tökéletesen érett gyümölcsöt szedik le. Emellett felbecsülhetetlen értékű adatokkal is ellátják a gazdálkodót.

The Future of Harvesting: Fruit-Picking Flying Autonomous Robots™ by Tevel | HMC Farms Testimonial

HMC Farms is adopting Tevel’s revolutionary Flying Autonomous Robots™ to harvest a variety of stone fruit such as peaches, nectarines and plums. Vice President of HMC Farms Drew Ketelsen weighs in on the advantages of using Tevel’s holistic autonomous solution and why it is the most reliable, efficient, and technologically-advanced.

A fejlesztő a Tevel Aerobotics Technologies, egy izraeli startup cég. Vannak más robotmegoldások is a gyümölcsszedésre, de azok nagy gépek, amelyek nem olyan mozgékonyak és költséghatékonyak. Egy ilyen platformhoz, akár 4-8 lebegő, drónszerű robot is csatlakoztatható.

Az élelmiszerfogyasztás nő, de az elérhető munkaerő csökken – magyarázza a cég egyik vezetője.

Sok esetben a gyümölcsök a fán rohadnak meg, mert egyszerűen nincs, aki leszedje őket. A becslések szerint ez a világszerte termesztett gyümölcsök 10 százalékát teszi ki.

A Covid még rosszabbá tette a helyzetet, mivel a zárlatok megakadályozták a vendégmunkások beutazását.

A robotok jelenleg az izraeli Golán-fennsíkon szedik az ázsiai körtét, Olaszországban az almát, őszibarackot és nektarint, Kaliforniában pedig a nektarint és a szilvát. A cég szerte a világon terjeszkedni szeretne. A jövőben olyan extra feladatokat is vállalnak majd, mint a metszés és a növényvédő szerek permetezése.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Izraelben gyümölcs-szüretelő drónokra cserélnék az idénymunkásokat

Az önvezető robotok könnyedén felszállnak, és apró robotcsápjaikkal szedik le a gyümölcsöket az ágakról.