Izraelben gyümölcs-szüretelő drónokra cserélnék az idénymunkásokat

A világon megtermett gyümölcsök 10%-a megrohad a fákon, mert nincs, aki leszedhetné. Egy izraeli cég robotokkal segítene a helyzeten. 

Izraelben a szüret az egyik legnehezebb időszak a gyümölcstermesztők számára, hiszen alig néhány hét van arra, hogy a friss termést leszedjék a fákról. Egy izraeli cég azonban drónokkal helyettesítené a gyümölcsszedőket – írja a The Times of Israel.

A termesztők szerint egyre nehezebb és drágább szezonális munkásokat alkalmazni. Egy észak-izraeli alma gyümölcsösben már egy új robottal kísérleteznek, hogy könnyebben menjen a szüret.  A drónt a Tevel Aerobotics Technologies fejlesztette. Az önvezető robotok könnyedén felszállnak, és apró robotcsápjaikkal szedik le a gyümölcsöket az ágakról.

A robot fel olyan mesterséges intelligenciával rendelkezik, ami miatt csak azokat a terméseket szedi le a fáról, amik már megértek. Miközben az eszköz dolgozik, folyamatosan üzeneteket küld a gazdák mobiljára.

Yaniv Maor a Tevel alapítója a Times of Israelnek elmondta, hogy a találmány segítségével megoldható a szektorban tapasztalt munkaerőhiány.

A robot még azzal az előnnyel is rendelkezik, hogy nagyobb a munkabírása, és precízebb, mint egy ember. Ráadásul a szedésen kívül alkalmas a fák lombjának megtisztítására. A cég kalkulációi szerint a találmányuk segítségével 30%-al lehet csökkenteni a gyümölcstermesztés költségeit.

„Az első számú előny az, hogy ha nincsenek emberek a munkára, akkor ez az eszköz helyettesíteni tudja őket” -mondta Maor.

fleet of robots

A Fleet of Airborne Robots for harvesting ,thinning and pruning

A posztindusztriális társadalmakban a mezőgazdasági munkások száma folyamatosan csökken, és mivel a munka kemény és rosszul fizet ezért egyre több helyen automatizálással próbálják helyettesíteni a kieső munkaerőt. Az olajbogyót például már évek óta speciális járművek segítségével szüretelik a legtöbb olajtermesztő gazdaságban.

A mezőgazdasági robotikai szektor 4,6 milliárd dollárt ér, és évről évre 30%-os növekedést mutat.

Sok európai ország migráns munkásokkal szüreteltet, azonban a járvány miatti utazási korlátozások munkaerőhiányhoz vezettek a szektorban.

Maor a Tevel alapítója már évek óta azon dolgozik, hogy hogyan lehetne megoldani a mezőgazdasági munkások hiányát. Végül 2016-ban jött a robot ötlete, mikor már kellően fejlett volt a technológia.

A Tevel robotja egyelőre kísérleti fázisban van, de a cég szeretne kilépni a globális piacra. Egyelőre a cég mérnökei irányítják a drónokat, de az igazgató szerint a farmerek is könnyen meg fogják tanulni a használatukat.

Gyümölcstermesztést tanulhatnak Izraeltől az emírségi arabok

Ráadásul mindezt sivatagi körülmények között kifejlesztett agráriumbázison.