Gyümölcstermesztést tanulhatnak Izraeltől az emírségi arabok

Ráadásul mindezt sivatagi körülmények között kifejlesztett agráriumbázison. Egy új innovációs beruházás során az eper és áfonya termesztését is elleshetik az Egyesült Arab Emírségek mérnökei.

Habár a történelmi diplomáciai „kiegyezés” csak múlt héten vált véglegessé Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között, a két ország agrárszakemberei már egy évvel korábban az együttműködésről egyeztettek — számol be az Israel21C.org tudományos magazin.

Nemcsak európai fórumokon értekeztek, de a monarchia képviselői Izraelbe is ellátogattak, és felkeresték az ország egyik legnagyobb és legsikeresebb sivatagi mezőgazdasági vidékének, a Ramat Hanegevnek a szakértőit is.

A Negev sivatagnál található hatalmas területeken évek óta 21. századi innovatív módszerekkel termesztenek zöldségeket és gyümölcsöket, évente mintegy 177 millió dollár értékben. Az ottani termékek 70 százalékát exportálják, főleg Amerikába és Európai piacokra

— írja a lap.

Strawberries_in_greenhouses.jpg (1024×768)
Epertermesztés Izraelben.

A sikeresség és a hatékonyság egyik alapja az a 3,5 millió köbméternyi jó minőségű víz, melyet éves szinten tudnak az izraeli mérnökök sótlanítani az alapvetően csontszáraz sivatagi környezetben egy arra fejlesztett vízelőállító üzemmel.

Jelenleg izraeli befektetők Ramat Hanegevnél egy újabb nagyszabású, agrár-innovációs központ felépítését készítik elő. A tervek szerint az emírségi mérnökök a jövőben már akár ott is tanulmányozhatják a korábbi, valamint a legújabb eredmények technikai részleteit.

„Arról tárgyaltunk, hogy olyan csúcsminőségű magokkal próbálkozunk, amelyek eddig importból érkeztek az országba. Áfonya, eper és paradicsom termesztését fontolgatjuk az új területeken” — mondta az Israel21C.org-nak Or Haviv, az egyik befektető üzletember.

Haviv hozzátette: az új agrárközpontjukban továbbfejlesztenék a sivatagi növénytermesztést és szeretnének még több figyelmet fordítani olyan területekre is, mint a tengeri mezőgazdaság vagy az orvosi kannabisz termesztése. Utóbbi technikai vívmányait annak népszerű és jól jövedelmező jellemzői miatt alighanem szintén nem zárnák el az arab partnereik elől.

Haló, egy kis izraeli popzene rendel!

A izraeli-emírségi kapcsolatok pár nappal ezelőtti történelmi normalizálódása után már telefonozni is lehet az országok között, ráadásul a zsidó állam egyik legnépszerűbb énekese magánkoncertet ad az arab országban.