Zelenszkij elmondta milyen feltételekkel hajlandó Oroszországgal tárgyalni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden felszólította Moszkvát, hogy a béketárgyalások feltételeinek részeként kompenzálja országát az orosz invázió során elszenvedett veszteségekért.

Zelenszkij az ENSZ klímakonferenciáján videokapcsolaton keresztül beszélt és azt mondta, hogy a kártérítés összhangban van az ENSZ alapokmányával a múltbeli konfliktusok miatt.

Felszólított Ukrajna „területi integritására”, ami a nemzetközileg elismert határainak ellenőrzését és az állítólagos háborús bűnösök megbüntetését illeti.

Korábban Zelenszkij azt mondta, hogy csak akkor lenne érdekelt a béketárgyalásokban Moszkvával, ha az elhagyná Ukrajnát, beleértve a Krímet, amelyet Oroszország 2014-ben erőszakkal annektált, valamint a Donbasz régiót, ahol a Kreml agresszívan támogatja a felkelőket.

A Moszkva által megszállt Herszonban az orosz hatóságok kedden közölték, hogy helyreállt az elektromos áramszolgáltatás, pedig előző nap három távvezeték súlyosan megrongálódott, és az egész városban megszűnt az áramszolgáltatás.

Kirill Sztremuszov, a régió Kreml által beiktatott vezetője Kijevet hibáztatta a víz- és áramellátás elleni támadásokért, de az ottani polgárok „tömeges evakuálása” „befejeződött”.

„Herszonban helyreállt az áramellátás és a kommunikáció” – mondta Sztremouszov. „Folytatódnak az előkészületek a fűtési szezonra. A Herszon régió jobb parti részének lakosainak tömeges evakuálása befejeződött. A herszoni lakosok magánúton szabadon elhagyhatják a területet.

„Az evakuálás nem kötelező. Már az elkövetkező napokban Herszonban várható az események feloldása. Készen állunk minden döntésre, még a legnehezebbekre is. Oroszország legfőbb prioritása a herszoni régió lakosainak életének megőrzése és megmentése”.

Az Oroszország által a polgári infrastruktúrában okozott korábbi károk miatt Ukrajna nemzeti áramszolgáltatója, az Ukrenergo, a hideg miatt kénytelen volt energiakorlátozásokat bevezetni.

„További fogyasztási korlátozásokra azért van szükség, mert a hideg miatt nő a villamosenergia-fogyasztás, ami a berendezések terhelésének növekedéséhez és a villamosenergia-rendszerben az áramhiányhoz vezet”

– közölte az Ukrenergo.

A rendkívüli áramkimaradások hetek óta mindennaposak az ország fővárosában, Kijevben, valamint Csernyihiv, Cserkaszi, Zsitomir, Szumi, Harkiv és Poltava régiókban.

„A javítási és helyreállítási munkálatok éjjel-nappal folynak” – közölte az Ukrenergo. „Kérjük, ne feledkezzenek meg arról, hogy takarékosan kell fogyasztani az áramot. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy kevesebb, az áramkimaradások megelőzését célzó korlátozást alkalmazzunk, és lehetővé teszi azt is, hogy a mérnökök a sérült létesítmények javítására összpontosítsanak”.

A Kreml által el nem ismert és nem támogatott Donyecki Népköztársaság kedden közölte, hogy az ukrán hadsereg 50 áldozatot szenvedett az elmúlt egy napban a Donbaszban zajló harcokban. Közölte azt is, hogy 20 ukrán haditechnikai eszközt, köztük harckocsikat, páncélosokat, tüzérségi ágyúkat és pilóta nélküli légi járműveket semmisítettek meg.

Pavlo Kijrilenko ukrán Donyecki terület kormányzója elmondta, hogy az ottani orosz támadásokban három civil meghalt Bakmutban és Krasznohorivkában, más településeken pedig hét civil megsebesült. Oroszország hetek óta támadja Bakmutot abban a reményben, hogy elfoglalja a keleti várost és annak fő közlekedési útját.

Oroszország zsákmányolt nyugati fegyverekkel fizet Iránnak

Modern nyugati fegyvereket adtak át.