Százezer orosz katona halt vagy sebesült meg Ukrajnában Amerika szerint

Oroszország bejelentett visszavonulása a háború elején elfoglalt dél-ukrajnai regionális fővárosból, Herszonból, és a tél folyamán a harcok esetleges patthelyzete lehetőséget adhat mindkét országnak a béketárgyalásokra – mondta Mark Milley az amerikai hadsereg tábornoka, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke.

Elmondása szerint a kilencedik hónapja tartó háborúban 40 ezer ukrán civil és „jóval több mint” 100 ezer orosz katona halt meg vagy sebesült meg. „Valószínűleg ugyanez a helyzet az ukrán oldalon is” – tette hozzá Milley.

„Hatalmas mennyiségű emberi szenvedés történt” – fogalmazott az AP hírügynökség által idézett Milley.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden kijelentette, hogy nyitott a háborút lezáró béketárgyalásokra Oroszországgal, de csak azzal a feltétellel, ha Oroszország visszaadja Ukrajna összes megszállt területét, kártérítést nyújt a háborús károkért és felelősségre lesz vonható a háborús bűnökért.

Oroszország azt mondta, hogy nyitott a tárgyalásokra, és a héten bejelentette, hogy megkezdte a visszavonulást Herszonból.

Zelenszkij arra figyelmeztetett, hogy az oroszok azért színlelik a kivonulást Herszonból, hogy az ukrán hadsereget a stratégiai fontosságú ipari kikötővárosban, az Oroszország által megszállt Krím félsziget kapujában folyó harcba csalogassák.

Milley, a legmagasabb rangú amerikai katonatiszt szerint Oroszország 20-30 ezer katonát gyűjtött össze Herszonban, és a teljes visszavonulás több hetet vehet igénybe.

„Az első jelek szerint valóban megteszik és azt nyilvánosan be is jelentették. Úgy vélem, azért, hogy megőrizzék erőiket, hogy visszaállítsák a védelmi vonalakat a Dnyepertől délre”

– mondta.

Milley szerint lehetséges, hogy az oroszok a visszavonulást arra használják fel, hogy

újracsoportosítsák erőiket egy tavaszi offenzívára, de „most megnyílt a lehetőség a tárgyalásokra”.

Ahhoz azonban, hogy a tárgyalásoknak esélye legyen, mind Oroszországnak, mind Ukrajnának el kellene jutnia arra a „kölcsönös felismerésre”, hogy a katonai győzelem „talán nem érhető el katonai eszközökkel, és ezért más eszközökhöz kell fordulni” – mondta Milley, példaként az első világháború végét említve.

Zelenszkij elmondta milyen feltételekkel hajlandó Oroszországgal tárgyalni

Határozott feltételeket szabott, azonban a korábban említett Krím elhagyása nem került szóba.