Ne felejtsünk! 84 éve volt a Kristályéjszaka

1938. november 9–10-én volt a kristályéjszaka, más néven novemberi pogromok, egy központilag megtervezett és irányított, országos zsidóellenes erőszakhullám a náci Németországban. A zavargások során 92 zsidót megöltek, zsinagógák és zsidó üzletek százait rombolták le vagy gyújtották fel, a rendőrség beavatkozása nélkül. Az esemény nevét a betört kirakatokból szertehulló szilánkokról kapta, az akcióra ürügyként egy Franciaországban szolgáló német diplomata, Ernst Eduard vom Rath meggyilkolása szolgált.

A német nemzetiszocialisták ezen az éjszakán 267 zsinagógát raboltak ki és rongáltak meg, valamint romba döntöttek és felgyújtottak közel 7 500 zsidó üzletet, illetve zsidó házak és lakások százait fosztották ki és rongálták meg Ausztriában és Németországban. Meglincseltek közel száz zsidót, és 30 ezer körülire tehető azok száma, akiket ekkor hurcoltak különböző koncentrációs táborokba.

Az idei évfordulóra emlékezve egy hagyatékból ritka fényképeket kapott az 1938-as eseményekről  a Jad Vasem, a jeruzsálemi holokauszt emlékmúzeum.

Az intézmény elnöke szerint a fényképalbum azt bizonyítja, hogy a zsinagógák elleni támadások és pogromok nem spontánok alakultak ki, s a képek egyértelműen bemutatják, miként működtették a gyűlölet gépezetét a nácik a zsidókkal szemben. A mostantól a Jad Vasemben őrzött album a Kristályéjszaka náci dokumentációját mutatja be.

Eddig az Egyesült Államokban élő Gold családé voltak a képek, melyeket a családfő akkor szerzett, amikor a második világháború idején Európában, az amerikai hadsereg kémelhárító részlegénél szolgált.

„Ezek szokatlan képek, mert közelről mutatják be a zsidó áldozatokat, és maguk a nácik dokumentálják valós időben tetteiket, amivel korábban még nem találkoztunk” – nyilatkozta Jonathan Matthews, a fotóarchívum vezetője.

„Láthatjuk, ahogy a Schutzstaffel (SS) és Sturmabteilung (SA) tagjai végrehajtják a pogromokat. Összetörik, felgyújtják és leégetik a zsidó boltokat és zsinagógákat, megalázzák a zsidókat, miközben a többiek félreállnak és figyelnek. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a náci vezetők adták a parancsot, és a pogromok nem voltak spontán alakultak ki, ahogyan Németország akkoriban megpróbálta bemutatni”

– tette hozzá Matthews.

A holokauszt-túlélő, akit Kádárék utolsónak végeztettek ki

Nickelsburg László, azaz „Zsidó Laci” volt a szabadságharcot követő megtorlás utolsó áldozata.