Biden szerint Elon Musk külföldi kapcsolatai „vizsgálatra érdemesek”

Joe Biden amerikai elnök szerdán azt mondta, hogy a Twitter közösségi médiaóriás új tulajdonosának, Elon Musknak a külföldi országokhoz fűződő kapcsolatai „megérdemlik” a vizsgálatot, a vállalatban fennálló szaúdi részesedés miatt.

„Úgy gondolom, hogy Elon Musk más országokkal való együttműködését és/vagy technológiai kapcsolatait érdemes megvizsgálni”

– mondta az amerikai elnök újságírói kérdésre válaszolva.

„Akár csinál valami helytelen dolgot – és nem állítom hogy csinál -, akár nem… Ennyit mondok”

– fogalmazott Biden, az AP hírügynökség jelentése szerint.

A múlt hónapban olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a Biden-kormányzat mérlegeli Musk 44 milliárd dolláros Twitter-vásárlásának nemzetbiztonsági felülvizsgálatát, részben a felvásárlást támogató befektetők egy kulcsfontosságú csoportja miatt.

A befektetők között van Alwaleed bin Talal szaúdi herceg és egy katari szuverén vagyonalap. Alwaleed Kingdom Holdingja 1,89 milliárd dollár értékű Twitter-részvényeket birtokol, a vállalat pedig részben a Mohammed bin Szalmán (MBS) szaúd-arábiai trónörökös által elnökölt szaúdi szuverén vagyonalap tulajdonában van. Bin Talal ismert befektető, olyan cégekben van részesedése, mint az Uber, a Lyft, a Twitter és a Citigroup.

Az ügy előzménye, hogy két amerikai szenátor a Twitter-üzlet átvilágítását követelte annak érdekében, hogy a platform ne férhessen hozzá olyan felhasználói információkhoz, amelyek veszélyeztethetik az emberi jogi aktivistákat és a szaúdi kormány kritikusait.

„Van okunk aggódni amiatt, hogy a szaúdiak, akiknek egyértelmű érdekük a politikai beszéd elnyomása és az amerikai politika befolyásolása, most az egyik legnagyobb közösségi médiaplatform második legnagyobb tulajdonosai”

– mondta Chris Murphy connecticuti szenátor.

Múlt héten Biden bírálta Muskot, amiért olyan platformot vásárolt, amely „hazugságokat hint el az egész világon”.

„Elon Musk megy és megvesz egy olyan platformot, amely hazugságokat küld és szór az egész világra” – mondta Biden péntek este egy Illinois államban tartott kampányrendezvényen, ahol a keddi félidős választások fontosságáról beszélt. „Hogyan várjuk el a gyerekektől, hogy képesek legyenek megérteni, mi forog kockán?”

– mondta.

Musk a múlt héten közölte, hogy nem fog nagyobb horderejű döntéseket hozni a tartalmakról vagy a letiltott fiókok visszaállításáról, mielőtt felállít egy sokféle nézőpontot képviselő „tartalmi moderációs tanácsot”. Ezt szerdán a polgárjogi szervezetekkel tartott találkozón megismételte, hozzátéve, hogy az általa összeállítandó tanácsban „a polgárjogi közösség és olyan csoportok is részt vesznek majd, amelyek gyűlöletből fakadó erőszakkal szembesülnek”.

A Stop Hate For Profit nevű, polgári jogi szervezeteket tömörítő csoport, amelynek tagja a Rágalmazás Ellenes Liga is, közleményben tudatta, hogy amióta a héten találkozott Muskkal, hogy megvitassák azt a tényt, hogy a Twitter Musk általi felvásárlása óta „megszaporodott a platformon a gyűlöletbeszéd, a faji sértések, az antiszemitizmus, a szélsőségességek és dezinformáció”, Musk „olyan intézkedéseket hozott, amelyek miatt attól tartunk, hogy a legrosszabb még csak most jön”.

Elon Musk hatalomátvétele után kilőtt az antiszemitizmus a Twitteren

A Rágalmazásellenes Liga bojkottra szólította fel a hirdetőket.