Sean Penn Kijevben hagyta az Oscar-díját

Sean Penn amerikai színész és filmrendező Kijevbe látogatott, magával vitte Oscar-szobrát és Kijevben hagyta a „háború végéig” – hozta nyilvánosságra kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Facebookon.

A közlés szerint Sean Penn az Oroszország által indított ukrajnai háború februári kezdete óta már harmadjára látogatott Ukrajnába.

„Ezúttal különleges volt a találkozásunk. Sean az országunk győzelmébe vetett hit jelképeként magával hozta az Oscar-szobrát, amely Ukrajnában marad a háború végéig”

– mondta el Zelenszkij.

Sean Pennt lenyűgözte és meghatotta a Zelenszkijjel való találkozása

Sean Penn az orosz–ukrán háború kitörésének napján azzal a céllal érkezett Kijevbe, hogy egy dokumentumfilm keretein belül „elmondhassa az igazságot az orosz–ukrán háborúról”.

Az ukrán elnök átadta az amerikai színésznek a „Szolgálatért” elnevezésű állami érdemrend III. fokozatát, és megköszönte neki „őszinte támogatását és jelentős hozzájárulását Ukrajna népszerűsítéséhez a világban”.

Az elnöki irodából Zelenszkij és Penn kimentek Kijevben a Bátorság Fasorra, ahol Sean Penn névtáblája található, amit azután helyeztek el, hogy a színész az orosz invázió első napján Kijevbe utazott, hogy egy dokumentumfilm keretein belül „elmondhassa az igazságot az orosz–ukrán háborúról”. Penn februárban a CNN-nek számolt be az országban szerzett tapasztalatairól, jól láthatóan meggyötörték a látottak. Volodimir Zelenszkij elnökkel való találkozását viszont különleges élményként írta le, ami végtelenül lenyűgözte és meghatotta.

A 62 éves Sean Penn kétszeres Oscar-díjas. Első Oscar-díját színészi alakításáért a 2003-ban bemutatott Titokzatos folyó című filmért kapta, a másodikat a 2008-as Milk című film főszereplőjeként nyerte el. Az nem derült ki, hogy az elnyert két Oscar-szobor közül melyiket hagyta az ukrán fővárosban.

Ben Stillert és Sean Pennt is kitiltották Oroszországból

Az újabb orosz tilalmi listán a filmesek mellett főleg törvényhozók – köztük hat szenátor -, valamint elnök-vezérigazgatók szerepelnek.