Ben Stillert és Sean Pennt is kitiltották Oroszországból

Oroszország hétfőn bejelentette, hogy kitilt a területéről további 25 amerikait, köztük olyan a kulturális személyiségeket, mint az Ukrajna támogatóiként ismert Sean Penn filmrendező vagy Ben Stiller filmszínész.

A döntést „a Joe Biden-adminisztráció orosz állampolgárok elleni, egyre szélesebb körű szankcióira adott válaszként” hozták meg

– fogalmazott közleményében az orosz külügyminisztérium.

Az Oroszországba való beutazási tilalom érinti többek között a kétszeres Oscar-díjas Sean Penn filmrendezőt, aki júniusban az ukrán fővárosba, Kijevbe látogatott, hogy az országot ért orosz támadás közepette támogatásáról biztosítsa Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Szintén szerepel a listán Ben Stiller filmszínész és rendező, a Zoolander vagy Az apádra ütök sztárja, aki ugyancsak ellátogatott Kijevbe júniusban.

Ukrajnai menekülteket látogatott meg Ben Stiller a lengyel határon

„A lengyelországi Medyka határátkelőnél olyan családokkal találkoztam, akik az ukrajnai háború elől menekültek el hátrahagyva szeretteiket, nem tudván, hogy visszatérnek-e valaha” – írta a hollywoodi filmsztár a Twitteren.

„Továbbra is határozottan visszautasítjuk az amerikai hatóságok ellenséges lépéseit, melyek folytatják az oroszellenes irányba történő elmozdulást, rombolják a kétoldalú kapcsolatokat és fokozzák az Oroszország és az Egyesült Államok közötti szembenállást”

– hangoztatja az orosz külügyminisztérium közleménye.

Oroszország már korábban kitiltotta területéről Joe Biden amerikai elnököt, valamint lányát és feleségét

azt követően, hogy Washington hasonló lépést tett Vlagyimir Putyinnal és családtagjaival szemben.

Az újabb orosz tilalmi listán a filmesek mellett főleg törvényhozók – köztük hat szenátor -, valamint elnök-vezérigazgatók szerepelnek. A legmagasabb rangú politikus a listán Gina Raimondo kereskedelmi miniszter, de rajta van tárcájának négy államtitkára is.

Sean Pennt lenyűgözte és meghatotta a Zelenszkijjel való találkozása

Sean Penn az orosz–ukrán háború kitörésének napján azzal a céllal érkezett Kijevbe, hogy egy dokumentumfilm keretein belül „elmondhassa az igazságot az orosz–ukrán háborúról”.