A szatmári Rebbe feleségének köszönte meg a támogatást a New York-i kormányzó

A félidős amerikai választások során számos államban, így New Yorkban is tartottak kormányzóválasztás, melyet az eddig kormányzó, demokrata párti Kathy Hochul nyert republikánus kihívója, a zsidó származású Lee Zeldinnel szemben. Bár az ortodox zsidó közösség jelentős része Zeldint támogatta, az egyébként igen népszerű politikusnak nem sikerült „átbillentenie” a komoly demokrata hagyományokkal bíró állam szavazóit.

Zeldin mégsem a teljes ortodox zsidó közösség támogatását bírta, a gyakran „különutas”, komoly befolyással, magyar gyökerekkel és jelentős követőtáborral bíró szatmári Rebbe, Áharon Teitelbaum rabbi nyíltan Hochul mellett tette le a voksát.

A frissen megválasztott kormányzó még kedden felhívta a Teitelbaum rabbi feleségét, hogy megköszönje neki a szatmári közösség támogatását a választási kampányban. Hochul hangsúlyozta elkötelezettségét a szervezet oktatási rendszerének javítása mellett.

„Hochul kormányzó közel egy évtizede barátja a közösségnek”

– mondta a Hamodia című zsidó lapnak Moshe Indig rabbi, a szatmári közösség külkapcsolati vezetője.

„Mindig ott volt a közösség számára, és örömmel várjuk, hogy ezt a nagyszerű kapcsolatot egy újabb cikluson keresztül folytathassuk”.

Indig rabbi szerint Hochul megígérte, hogy megvédi a haredi jesivák oktatási autonómiáját:

„A kormányzó meglátogatta a Rebbét és a közösség vezetőit, és megígérte, hogy a zsidó közösség támogatója lesz az antiszemitizmus elleni küzdelemben, és harcolni fog a szülők jogainak védelmében, hogy maguk dönthessenek miként taníttatják gyermekeiket, és hogy élvezhessük a vallásszabadsághoz való jogunkat”

– idézte Indig a kormányzót.

Rendesen helyre tette Bill Clintont a konzervatív zsidó kormányzójelölt

A bűnözésből próbált viccet csinálni a volt elnök. Lee Zeldin nem hagyta szó nélkül.