Netanjahu megkezdte a koalíciós tárgyalásokat

A múlt keddi izraeli parlamenti választásokat megnyerő Benjámin Netanjahu, a Likud párt elnöke hétfő délután találkozott Itamár Ben Gvirrel, a radikális jobboldali Zsidó Erő (Otzma Jehudít) párt vezetőjével – jelentette Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Netanjahu és Ben Gvir már korábban is többször találkozott és egyeztettek a múlt heti választások előtt, de kedden először hoztak nyilvánosságra fényképet megbeszélésükről, a kampány idején ugyanis a Likud elnöke elzárkózott a közös fénykép készítésétől.

Ben Gvir a múlt héten sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az új Netanjahu-kormányban a belbiztonsági miniszteri tárcára tart igényt. A Zsidó Erő párt közösen, pártszövetségben indult Bezalel Szmotrics vallásos, telepeseket képviselő Vallásos Cionizmus nevű tömörülésével, és 14 képviselői helyet szereztek a 120 tagú izraeli parlamentben, a Knesszetben.

Pénteken bejelentették, hogy a koalíciós tárgyalásokat is közösen akarják folytatni a Likud párttal a leendő kormány felállításáról. Ben Gvir az utóbbi napokat Eilaton töltötte, miközben Netanjahu vasárnap már találkozott Szmotrics-csal.

Vasárnap a Likud elnöke már megkezdte nem hivatalos koalíciós tanácskozásait, és találkozott az ultraortodox askenázi Egyesült Tóra párt képviselőivel is. Ezeken a ynet értesülése szerint bejelentette, hogy mindenekelőtt „viszonylag csekély” megállapodás alapján el akarja osztani a tárcákat, és csak később határozzák meg a kormányzás alapelveit, hogy „ne keltsenek fölösleges pánikot a közvéleményben”.

Szmotrics és több ultraortodox politikus is tiltakozott ez ellen, sőt egyikük, Móse Gafni kiszállt a Netanjahuval folytatott megbeszélésekből, és megtagadta társaitól annak lehetőségét, hogy először kormányzati esküt tegyenek, és csak ezt követően kössék meg a megállapodásokat.

Az ultraortodox Egyesült Tóra Párt azt követeli, hogy még a kormány megalakulása előtt szülessen kötelezettségvállalás egy olyan törvény elfogadásáról, amely a Knesszet alá rendelné az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróságot, hogy megfossza az alkotmányellenesnek ítélt törvények érvénytelenítési jogától. Erről választási ígéreteiknek megfelelően egyszerű többséggel, 61 honatya támogatásával akarnak dönteni a győztes pártok.

A választásokon vereséget szenvedett pártok szerint egy ilyen reform alapjában változtatná meg Izrael jogállami berendezkedését, mert megfosztaná jogi védelmüktől és alárendelné a Knesszet többségének a kisebbségeket, ezzel felszámolná a jogállamiság fékjeinek és ellensúlyainak rendszerét.

Miért támadják Izrael következő kormányát, mielőtt az megalakult volna?

A következő izraeli kormányt várhatóan alkotó pártok egyike sem felel meg pontosan azoknak a sztereotípiáknak, amelyeket a túlfűtött kritikusok előre elítélnek.