Még több gáz van Izrael partjainál, mint gondolták

Az Energean plc hétfőn bejelentette, hogy az Izrael partjainál található Zeus-01 fúrási helyszínen egy 13 milliárd köbméterre becsült, kereskedelmi szempontból hasznosítható földgázlelőhelyet fedezett fel – áll a vállalat közleményében.

A lelet fúrás utáni elemzése jelenleg is folyamatban van.

A közlemény hozzátette, hogy az Energean szomszédos Athena mezőjének ellenőrzése a fúrási adatok fúrás utáni vizsgálatát követően 3 milliárd köbméterrel 14,75 milliárd köbméterre javította a tartalékokat.

„A Zeus fúrás eredményei és az Athena fúrás utáni elemzése további bizalmat ad az Energean számára az Olympus terület volumenét és kereskedelmi hasznosíthatóságát illetően, és a vállalat most a mezőfejlesztési tervét folytatja” – áll a közleményben.

Az „Olympus terület” a Karish és Tanin mezők között található Izrael kizárólagos gazdasági övezetében.

Az Energean vezérigazgatója, Mathios Rigas a maga részéről elmondta: „A Karish-tartalékunk múlt heti termelésének megkezdését követően örömmel tölt el, hogy a fúrási programunk, amely mostanra ötből öt sikeres fúrást hozott, továbbra is értéket teremt, biztosítva az ellátás biztonságát és az energiával kapcsolatos versenyt az egész régióban.

„Számos potenciális kereskedelmi lehetőséget értékelünk az Olympus területre vonatkozóan, amelyek mind az új, mind a meglévő, egyedülálló [földközi-tengeri] infrastruktúránkat kihasználják, és várhatóan 2023 [első negyedévében] elkötelezzük magunkat egy fejlesztési koncepció mellett”

– folytatta Rigas.

A brit-görög szénhidrogén-kutató és -termelő vállalat október végén jelentette be, hogy megkezdte a földgáz kitermelését a Haifa partjainál található Karishból. Akkor az Energean a fejlesztést jelentős mérföldkőnek nevezte a versenyképes izraeli gázpiacról alkotott elképzelés előmozdításában, valamint az ország energiabiztonságának és függetlenségének növelésében.

Egy nappal később izraeli és libanoni vezetők hivatalossá tették az Egyesült Államok közvetítésével létrejött megállapodást, amely kijelöli a két ellenséges állam közötti tengeri határt.

(JNS)

„Nem aggódunk a hatalomváltás miatt, senki nem állhat az egyezség útjába”

A libanoni miniszterelnök is megszólalt az izraeli választások eredménye kapcsán.