„Nem aggódunk a hatalomváltás miatt, senki nem állhat az egyezség útjába”

A Libanon és Izrael közötti tengeri határról szóló megállapodást nem befolyásolja az izraeli parlamenti választás kimenetele, az egyezmény sérthetetlenségét az Egyesült Államok garantálja – szögezte le a libanoni ügyvivő miniszterelnök szerdán.

„Nem aggódunk egy izraeli hatalomváltás miatt, senki nem állhat az egyezség útjába”

– szögezte le Arab Liga algíri ülésén tartózkodó Nadzsib Mikáti a Reuters hírügynökségnek telefonon.

Az Egyesült Államok, mint az egyezmény tető alá hozója, felelős a zökkenőmentes végrehajtásáért – tette hozzá.

Izraelben kedden tartottak parlamenti választást, három éven belül már az ötödik alkalommal. A voksolás Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök vezette jobboldali-vallásos tömb győzelmével végződött

Netanjahu korábban többször bírálta az egyezményt, hétfőn pedig kijelentette: miniszterelnökké választása esetén „semlegesíteni” fogja.

A politikus vezette jobboldali Likud azt vetette az izraeli kormány szemére, hogy az egyezménnyel Izrael „megadta magát” a Libanonban befolyásos, Izrael ellen rendszeresen támadásokat végrehajtó Hezbollah síita mozgalomnak.

Izrael és Libanon október 27-én, Amos Hochstein amerikai energiaügyi megbízott közvetítésével írta alá a két ország közötti földközi-tengeri határt rögzítő egyezményt.

Eszerint Libanon a TotalEnergies nevű francia energiavállalat révén fejlesztheti a Kana-Szidón gázmezőt, és földgázt termelhet ki ott. Ez a terület a Földközi-tengernek olyan részén található, amelyet Izrael és Libanon is sajátjának vallott. Izrael átengedte az egész vitatott zónát, de megkapja az onnan felszínre hozott földgáz hasznának tizenhét százalékát.

Abban is megegyeztek, hogy a határnál fekvő másik, Karis nevű földgázmező teljesen Izrael tulajdonában marad. Izrael megtartja a partjai mentén azt a hárommérföldes zónát is, amelyre szerinte szüksége van a tengerpart biztonsága érdekében.

Alig írták alá, Netanjahu máris kukázna egy fontos megállapodást

Amennyiben hatalomra jutna.