Alig írták alá, Netanjahu máris kukázna egy fontos megállapodást

Benjamin Netanjahu ellenzéki vezető megesküdött, hogy megválasztása esetén azon fog dolgozni, hogy visszacsinálja Izrael nemrég megkötött tengeri határmegállapodását Libanonnal, miközben fenntartja a status quo-t a Templom-hegyen.

Négy év alatt az ötödik izraeli választás előestéjén nyilatkozva a Likud vezetője azt mondta, hogy ugyanúgy kezelné a Libanonnal kötött új tengeri határmegállapodást – amelyet a Lapid-kormány írt alá a múlt héten -, mint ahogyan kezelte az oslói egyezményeket az 1990-es években, első miniszterelnöki mandátuma idején.

„Úgy fogok viselkedni, mint az oslói megállapodásokkal”

– mondta Netanjahu.

Az interjú során Netanjahu válaszolt Itamar Ben-Gvir követelésére is, hogy egy jövőbeli jobboldali kormányban őt nevezzék ki közbiztonsági miniszternek. „Nem zárom ki Ben-Gvirt a közbiztonsági miniszteri posztról, de sok jelölt van” – mondta Netanjahu.

A volt miniszterelnök azt is elmondta, hogy fenntartaná a status quo-t a Templom-hegyen, annak ellenére, hogy Ben-Gvir nyomást gyakorol rá.

Választási hírfolyamunk további cikkeit itt olvashatja.

Kohncast: Az irániak már a spájzban vannak, Amerika és Izrael újra választ

Szerkesztőségi podcastunk legújabb adásából kiderül, hogy miért esett kútba a Nyugat megegyezése Iránnal, valamint az is, hogy mi várható az izraeli és amerikai választásokon.