Szóvivője szerint nem biztos, hogy újra indul az elnökségért Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök még nem döntött arról, hogy indul-e a 2024-es oroszországi elnökválasztáson – közölte szerdán a szóvivője. Egy orosz politikai szakértő szerint ez tőle megszokott lépés, amellyel az ellenzéket találgatásban tartja – írja a Business Insider. 

Egy tavaly elfogadott törvénynek köszönhetően Putyin további két hatéves elnöki ciklusra jogosult – ami azt jelenti, hogy 2036-ig lehet elnök. Már 21 éve vezeti az országot elnökként vagy miniszterelnökként.

A The Times of London arról számolt be, hogy meg nem nevezett nyugati tisztviselők szerint az ukrajnai háborúban elkövetett hibás lépések Oroszországban a Putyin elleni 2024-es kihívásról szóló spekulációkat váltották ki.

„Az emberek egyre többet beszélnek az utódlásról, és elképzelik a Putyin utáni életet”

– idézett a lap egy tisztviselőt. „Oroszország nem demokratikus ország, és a közeljövőben nincs kilátás változásra. De az évtized közepe kezd érdekesnek tűnni”.

Putyin „hihetetlenül hibás információk alapján” döntött Ukrajna lerohanásáról – mondta a lapnak egy tisztviselő. Ez a hiba meggyengítette őt, mondták a tisztviselők.

Azzal kapcsolatban, hogy az ukrajnai kudarcok általában gyengíthették esélyeit, Sarah Whitmore, a brit Oxford Brookes Egyetem orosz és ukrán politikával foglalkozó szakértője az Insidernek nyilatkozott: „Nem vagyok benne biztos, hogy a hangulat elmérgesedik”.

Whitmore szerint az oroszok többsége – különösen az idősebbek – a legtöbb információt a szigorúan ellenőrzött állami televízióból szerzi. Ott az egyik fő narratíva az, hogy Oroszország biztonsága veszélyben van.

„Putyin az a személy, aki megvédi őket, és ő az egyetlen, mert ki más van ott?” – mondta. „Nincs más, mert bárki mást már régen szisztematikusan kizártak a politikai színtérről”.

A következő lépéséről való hallgatás Putyintól megszokott gyakorlat, mondta.

„Putyinnak mindig találgatásban kell tartania az embereket” – mondta, felvázolva, hogy Putyin az utolsó pillanatig várt azzal, hogy bejelentse indulását a 2012-es választásokon. „Ez nagyon fontos, mert segített egyensúlyban tartani a Putyin körüli csoportokat”.

Szerinte valószínű, hogy Putyin nem tudta, hogy indul-e.

„Lehet, hogy elgondolkodik azon, hogy ha például az egészsége megromlana, akkor ki tud-e lépni” – mondta.

„De nem lenne értelme ezt most kijelenteni” – tette hozzá – „mert az azonnal valamiféle belső hatalmi harcot indítana el, miközben az emberek azon tülekednének, hogy ki legyen a következő”.”

Ugyanerre a kérdésre Putyin politikai karrierjéről júliusban Peszkov még kevesebb információt adott, és azt mondta az újságíróknak: „Kérdezze meg őt magát” – jelentette a TASZSZ.

MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Karpuhin

Magas rangú orosz parancsnokok vitatták meg az atomfegyverek ukrajnai bevetését

A The New York Times szerint Putyin nem vett részt a megbeszélésen.