Magas rangú orosz parancsnokok vitatták meg az atomfegyverek ukrajnai bevetését

Dmitrij Medvegyev szerint Kijev célkitűzései Oroszország létét veszélyeztetik, ami lehetővé teszi a nukleáris fegyverek alkalmazását.

Magas rangú orosz katonai parancsnokok nemrég arról tárgyaltak, hogy a Kreml hogyan és mikor vetne be taktikai nukleáris fegyvereket Ukrajnában – jelentette szerdán a The New York Times.

A beszámoló szerint Vlagyimir Putyin elnök nem volt részese a beszélgetésnek. Pat Ryder dandártábornok, a Pentagon sajtószóvivője kedden azt mondta, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy az orosz vezető

„jelenleg döntést hozott volna nukleáris fegyverek bevetéséről”.

Ugyancsak kedden Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese a Telegramon azt mondta, hogy Kijev azon célkitűzései, hogy minden megszállt területet visszafoglaljon az ellenőrzése alá, egzisztenciális fenyegetést jelentenek Oroszország számára, és lehetővé tennék a nukleáris fegyverek bevetését.

„Új, aggasztó fejlemények”

A Times szerint a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos beszélgetésekről szóló hírszerzési jelentéseket október közepén osztották meg az amerikai kormánnyal.

Október 25-én egy magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta a Timesnak, hogy „új, aggasztó fejlemények” történtek Oroszország nukleáris arzenáljával kapcsolatban, de további információkkal nem szolgált.

„Putyin úgy döntött, hogy kijátssza az utolsó kártyáját ebben a játékban”

Mihail Kaszjanov négy évig volt Putyin miniszterelnöke, most azt mondja, hogy nem szabad bedőlni az orosz elnök fenyegetőzéseinek.