„Putyin úgy döntött, hogy kijátssza az utolsó kártyáját ebben a játékban”

Az orosz elnök az orosz tartalékosok részleges mozgósításának bejelentésekor azzal vádolta a NATO-országokat, hogy atomfegyverekkel próbálják „zsarolni” Moszkvát, és figyelmeztetett, hogy „minden rendelkezésre álló eszközt be fog vetni Oroszország és népünk védelmére”.

Putyin szavait Oroszországon kívül sokan úgy értelmezték, hogy az atomfegyverek bevetésének lehetőségéről beszélt, hogy visszaszerezze a kezdeményezést Ukrajnában.

Mihail Kaszjanov, aki 2000 és 2004 között volt Putyin miniszterelnöke, azonban elutasította annak lehetőségét, hogy egykori főnöke atomfegyvert vetne be.

„Megpróbálja megijeszteni az embereket a nukleáris fegyverek használatával, de szerintem ez a blöff kategóriájába tartozik”

mondta Kaszjanov a Newsweeknek.

„Nem hiszem, hogy atomfegyverhez nyúlna, azon egyszerű oknál fogva, hogy ez az uralmának azonnali végét jelentené, és katasztrofális következménye lenne”.

„Megpróbálja megijeszteni az embereket, ezt már az év elején is megtette néhányszor”

– tette hozzá.

Nem sokkal az ukrajnai inváziója kezdete után Putyin magas készültségbe helyezte Oroszország nukleáris erőit.

Az elmúlt hónapokban az Egyesült Államok üzeneteket küldött Moszkvának, amelyekben figyelmeztette, milyen súlyos következményekkel járna, ha atomfegyvert vetnének be – jelentette a The Washington Post amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

Kaszjanov szerint Putyin „úgy döntött, hogy kijátssza az utolsó kártyáját ebben a játékban”, hogy megrémítse ezzel a nyugati vezetőket.

Robert C. Castel: „DON’T, DON’T, DON’T”

A Neokohn főmunkatársa szerint az ukrán háborúnak jelenleg egyetlen fontos kérdése van.

„A rendelete részleges mozgósítás [hivatalosan], de valójában ez egy általános mozgósítás, mert minden 18 és 55 év közötti férfinak részt kell vennie a háborúban”

– mondta Kaszjanov, aki azt jósolja, hogy az oroszországi tiltakozások fel fognak gyorsulni, és végül majd Putyin leváltásához vezethetnek.

„Az ukrán erők sikere miatt került ilyen kétségbeesett helyzetbe, és pánikba esett”

– tette hozzá.

Kaszjanov a kilencvenes években Borisz Jelcin kormányában dolgozott, mielőtt 2000 és 2004 között Putyin első miniszterelnökeként tevékenykedett volna.

Kaszjanov már nem él Oroszországban, és szerint elgondolkoztató, hogy mennyit változott egykori főnöke:

az első ciklusa alatt a kabinet reformjait támogató vezetőből egy olyan tekintélyelvű vezetővé vált, aki megszállta az egyik szomszédját, és folyamatosan atomháborúval fenyegetőzik.

„Az én időmben és Jelcin idejében Putyin csak demokratának akart látszani. Most ő az igazi Putyin, egy KGB-tiszt, egy teljesen más világnézettel, ami teljesen abnormális”.

„El sem tudtam képzelni, hogy ilyen helyzetbe kerülhetünk, mint amilyenben most vagyunk”

– magyarázta Kaszjanov.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A Kreml “örökké tartó háborúja” Ukrajnában

A ma bejelentett orosz mozgósítással és népszavazásokkal a béke távolabb került, mint február 24-e óta bármikor.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.