Greta új harca: a kapitalizmus legyőzése

A 19 éves klímaaktivista most a Nyugat „elnyomó” kapitalista rendszerének legyőzése mögé állt be.

A klímaváltozás ellen küzdő aktivistától a „rasszista” kapitalizmus elleni új szélsőbaloldali politikai aktivista lett Thunberg.

A 19 éves svéd aktivista elmondta, hogy a klímavédelem mellett a nyugati „elnyomó” kapitalista rendszer legyőzésének az ügye foglalkoztatja.

Londoni könyvbemutatóján azt mondta: „Az emberiséget nem lehet megállítani:

„Soha többé nem térünk vissza a normális állapothoz, mert a „normális” már válság volt. Amit mi normálisnak nevezünk, az egy szélsőséges rendszer, amely az emberek és a bolygó kizsákmányolására épül.”

„Ez egy olyan rendszer, amelyet a gyarmatosítás, az imperializmus, az elnyomás és a népirtás határoz meg az úgynevezett globális Észak által a gazdagság felhalmozása érdekében, és amely még mindig a jelenlegi világrendünket alakítja.”

Szerinte az éghajlati válság gyökerei „a rasszista, elnyomó extrakcionizmusban gyökereznek, amely az embereket és a bolygót is kizsákmányolja, hogy néhányak számára maximalizálja a rövid távú profitot”.

Thunberg a The Climate Book című könyv vasárnap esti bemutatóján, a londoni Royal Festival Hallban tette a megjegyzéseket. Az emberek a közösségi médiában rámutattak a politikai hangsúlyra, Michael Shellenberger író pedig azt tweetelte, hogy

„ez a bizonyíték arra, hogy Greta gyűlöli a kapitalizmust olyan okokból, amelyeknek semmi közük a klímaváltozáshoz”.

Thunberg a Cop27-et a „zöldmosás” fórumának nevezte, és közölte, hogy nem vesz részt rajta. Az idei konferenciára november 6-18. között kerül sor az egyiptomi Sharm El Sheikhben. Azt mondta: „Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem: „Természetesen nagyon szimbolikus, hogy egy turisztikai központban – egy turistaparadicsomban – tartják, egy olyan országban, amely megsérti a legtöbb alapvető emberi jogot – és a világ számos vezetője túl elfoglalt ahhoz, hogy odamenjen”.

(Telegraph/The National Post)

„Ellene kell állnunk az apokaliptikus környezetvédő vallásnak”– Michael Shellenberger a Neokohnnak

Az Apokalipszis Soha című könyv szerzője beszélt a Neokohnnak arról, hogy miért tekinti a klímaaktivizmust vallásnak, és miért nem érdemes könnyet ejteni, ha a brazil farmerek kivágják az amazonasi esőerdőket. Interjú.