Elképesztő mennyiségű pénzt költöttek az amerikai milliárdosok a választásra

Az amerikai milliárdosok eddig rekordösszegű, 880 millió dollárt költöttek az amerikai félidős választásokra, és egy új jelentés szerint a legtöbbet a republikánusokat támogatták – írja a CNBC.

A milliárdosok költekezése 44%-kal nőtt a 2018-as félidős választásokhoz képest, és a jövő hétre várhatóan megközelíti az 1 milliárd dollárt – állítja az Amerikaiak az adóügyi igazságosságért (Americans for Tax Fairness), amely a Szövetségi Választási Bizottság kampánytámogatási adatait elemezte, amelyeket a pártatlan kampányfinanszírozási megfigyelőszervezet, az Open Secrets állított össze.

Míg az amerikai milliárdosok 1,2 milliárd dollárt öltek a 2020-as elnökválasztásba, a félidős választásokon való kiemelkedő költésük jól mutatja, hogy a keddi megmérettetés előtt mindkét párt gazdag adományozói számára mekkora a tét.

A milliárdosok mindkét oldalon ideológiákat és pártokat finanszíroznak. A jelentés szerint költésük körülbelül három a kettőhöz állt a republikánusok, konzervatív csoportok vagy jelöltek javára. Az ő pénzük tette ki a szövetségi jelöltek, pártok és politikai akcióbizottságok (PAC) által ebben a választási ciklusban bármilyen forrásból kapott összes pénz 7,4%-át. A PAC-ok által eddig összegyűjtött összes pénz 10%-át tették ki.

A finanszírozási összegek nem tartalmazzák a helyi és állami versenyekre fordított kiadásaikat.

Az eddigi legnagyobb adományozó Soros György, aki több mint 128 millió dollárral járult hozzá a félidős választásokhoz. A legtöbb pénzt a Democracy II nevű szuper PAC kapta, amely liberális ügyeket és demokrata jelölteket támogat.

A második legnagyobb milliárdos adományozó Richard Uihlein, a wisconsini szállítmányozási mágnás és felesége, Elizabeth, akik 67 millió dollárral támogatták a republikánus jelölteket.

A harmadik legnagyobb milliárdos politikai finanszírozó a fedezeti alap milliárdos Ken Griffin volt, aki egyre aktívabb a republikánusok politikájában.

Griffin a jelentés szerint ebben a szövetségi választási ciklusban eddig 66 millió dollárt adományozott. Adakozott a Szenátusi Vezetői Alapnak és a Kongresszusi Vezetői Alapnak. Griffin, aki nemrég költözött Chicagóból Floridába, és régóta harcol J.B. Pritzker illinois-i kormányzóval ( a szintén milliárdos Pritzker család tagja), további 50 millió dollárt költött Richard Irvin sikertelen republikánus előválasztási kampányára az illinois-i kormányzói posztért folytatott küzdelemben.

Jeffrey Yass, a Susquehanna International Group opciós kereskedőóriás alapítója 47 millió dollárral járult hozzá a választásokhoz. Az ő kiadásainak körülbelül egyharmadát a Club for Growth Action, a konzervatív szuper PAC kapta, amely az alacsonyabb adókat és a kevesebb szabályozást támogatja.

A milliárdos politikai osztály viszonylagos újonca Sam Bankman-Fried, a 30 éves kriptomogul.

Ebben a ciklusban 40 millió dollárt adományozott, ennek nagy részét az általa létrehozott Protect Our Future (Védjük a jövőnket) nevű szuper PAC-nak. A szuper PAC olyan kongresszusi demokrata előválasztási jelölteket támogatott, akik kedvező álláspontot képviselnek a kriptopénzek szabályozásával kapcsolatban. A Protect Our Future által támogatott 18 előválasztási jelölt közül 16 nyert a jelentés szerint. Bankman-Fried azt mondta, hogy akár 1 milliárd dollárt is elkölthet a 2024-es választásokon.

Szintén az első öt milliárdos finanszírozó között van a Blackstone vezérigazgatója, Stephen Schwarzman, aki régóta a Republikánus Párt támogatója.

Schwarzman 33 millió dollárt adott a félidős választásokon, főként két republikánus csoportnak.

A legnagyobb milliárdos adományozók listáján szerepel még az Oracle vezetője Larry Ellison is, aki 31 millió dollárt adott saját, a GOP-párti PAC-jának. A technológiai befektető Peter Thiel 30 millió dollárt adott, főként a GOP két szenátorjelöltjének – J.D. Vance ohiói és Blake Masters arizonai szenátorjelöltnek.

Michael Bloomberg 22 millió dollárt költött, nagyrészt a demokrata jelölteket finanszírozó House Majority PAC-ra és az LCV Victory Fundra, egy környezetvédelmi érdekvédelmi csoportra. Stephen Mandel, a Lone Pine Capital fedezeti alap milliárdosa 17,7 millió dollárt költött demokrata csoportokra, köztük a Future Forward nevű szuper PAC-ra.

A milliárdosok, akik lenyomnák a gender ideológiát Amerika torkán

Befolyásos emberek dollármilliókat költenek arra, hogy megváltoztassák az amerikaiak gondolkozását az emberről és biológiájáról – írja Jennifer Bilek oknyomozó újságíró.