„Kannibál disznónak” nevezték az izraeli miniszterelnöt saját szövetségesei

Saját szövetségesei bírálták a miniszterelnököt, amiért „felelőtlen” stratégiát követett, amikor a Netanjahuval való közvetlen konfrontáció során inkább a saját pártját építgette, így a Munkáspárt és a Merec is nehézségekbe ütközött a választási küszöb megugrásakor.

Jair Lapid miniszterelnököt kormánykoalíciójának tisztségviselői a választási kampánya miatt ostorozták, mivel az exit pollok és a szavazás első eredményei szerint az ellenzéki vezető Benjamin Netanjahu jobboldali-vallásos blokkja nyerte a mandátumok többségét a Knesszetben.

A tisztviselők azzal vádolták Lapidot, hogy nem tudta megfelelően mozgósítani koalíciós tömbjének tagjait, hogy a balközép számára a legjobb eredményt érje el, és ehelyett saját pártjának (Jes Átid) építésére összpontosított két kulcsfontosságú szövetségese, a baloldali Merec és a Munkapárt rovására.

„Lapid meggondolatlanul cselekedett, nem irányította a koalíciót, nem törődött az arabokkal, nem törődött a többletmegállapodásokkal” – idézte a 12-es csatorna híradója egy meg nem nevezett tisztviselőt.

„[Ő] úgy viselkedett, mint egy kannibál disznó, aki megpróbálta kiiktatni [a más pártokat], hogy övé legyen a legnagyobb párt, és ez lett az eredménye”

– mondta a tisztviselő Lapidról.

Netanjahu koalíciója elsöprő győzelmet aratott az izraeli választásokon

A rendes szavazatok 97%-ának megszámlálása után a Likud vezette blokknak 65 mandátuma van, a Meretz kiesett.