Netanjahu koalíciója elsöprő győzelmet aratott az izraeli választásokon

A rendes szavazatok 97%-ának megszámlálása után a Likud vezette blokknak 65 mandátuma van, a Meretz kiesett.

szerda, 09:55

A rendes szavazatok 97%-ának megszámlálása után Benjamin Netanjahu jobboldali-vallási blokkja meggyőző győzelemre tör, míg a baloldali Meretz párt továbbra sem éri el a küszöböt.

A Központi Választási Bizottság eddig 4 101 766 szavazatot számolt össze, 24 306-ot érvénytelenítettek.

A jelenlegi számlálás alapján Netanjahu koalíciója 65 mandátumot szerezne,

bár ez a szám változhat, amint több szavazatot feldolgoznak, beleértve a katonák, letartóztatottak és diplomaták által leadott szavazatokat tartalmazó mintegy 500 000 „dupla borítékot”.

Jelenleg a Likud 31, a Jesh Atid 24, a Vallásos Cionizmus 14, a Nemzeti Egység 12, a Shas 12, az Egyesült Tórai Judaizmus 8, a Jiszrael Bejtenu 5, a Ra’am 5, a Hadash-Ta’al 5, a Munkáspárt pedig 4 mandátummal rendelkezik.

A baloldali Meretz párt jelenleg egy hajszállal, 3,2 százalékkal elmarad a Knesszetbe jutáshoz szükséges 3,25 százalékos minimális szavazati aránytól.

Az ellenzéki Arab Balad párt szintén közelít a küszöbhöz az összes szavazat 3,04%-ával.

Az iszlamista Ra’am párt, amely az exit poll felmérések szerint négy mandátumot szerezhet, a jelenlegi számlálás szerint 4,33%-kal jóval a választási küszöb felett van, akárcsak a Hadash-Ta’al 3,91%-kal.

Ha a Balad vagy a Meretz nem nyeri el a Knesszet képviseletét, az tovább növeli Netanjahu koalícióalakítási esélyeit.

Netanjahu győzelmi beszédében nemzeti kormányt ígért

„Hatalmas győzelem kapujában állunk. A nép vissza akarja kapni a tőlünk elvett nemzeti büszkeséget, zsidó államot akar, stabil, gyakorlott kormányt.”

szerda, 08:55

A feldolgozottság előrehaladtával (jelenleg 80%-körül áll) a Likud egy mandátumot veszített és jelenleg 31 képviselőnél áll, a Netanjahu vezette blokk még mindig többséggel bír 65 mandátummal. Emelkedett a Jes Átid 24-re, a Sász visszaesett 11-re.

Ma reggel autós gázolással elkövetett terrorakció is történt Modiim város közelében. Egy húsz év körüli férfi súlyosan megsérült, a jeruzsálemi Sáárei Cedek kórházba szállították.

szerda, 08:07

A jelenlegi állás szerint a Likud 32, a Jes Átid 23, a Vallásos Cionizmus 14, a Nemzeti Egység 12, a Sász 12, az Egyesült Tóra Judaizmus 9, a Jiszráel Béténu 5, Ráám 5, Hádás-Táál 4, a Munkapárt 4.

Egyelőre nem lépte át a parlamentbe jutáshoz szükséges 3,25%-os küszöböt a baloldali Merec párt és az arab Balad párt, előbbi csak néhány század százalékkal van lemaradva, elemzők szerint nekik is meglesz a minimum 4 képviselő.

Ha minden a jelenlegi állás szerint marad, a Netanjahu vezette tömb 67 mandátumos többséget szerezhet, ami kényelmes kormányzást biztosítana és megtörné a négy éve tartó patthelyzetet.

Választási hírfolyamunk további cikkeit itt olvashatja.

Amit a jövő heti izraeli választásokról tudni érdemes

Az izraeli pártokat bemutató sorozatunk első elemeként elmagyarázzuk pontosan milyen kérdések izgatják leginkább a három és fél éven belül ötödszörre urnák elé járuló szavazókat.