„Tartsátok tiszteletben Izrael választási eredményeit, akár tetszik, akár nem”

Az amerikai zsidó szervezetek szövetségeinek közgyűlésén az izraeli államfő tudomásul vette a radikális jobboldali pártok hatalomra jutása miatti aggodalmakat, de azt állította, hogy az izraeli-diaszpóra kapcsolatok ezt is átvészelhetik.

Jichák Herzog elnök hétfőn felszólította az amerikai zsidó vezetőket, hogy tartsák tiszteletben a másnapi választások eredményét, „akár tetszik, akár nem”.

Az elnök megjegyzései burkolt utalásnak tekintethetők arra, hogy olyan kormány jöhet létre, amelyben a radikális jobboldali Vallásos Cionizmus párt is helyet kap, ami számos amerikai zsidó csoportot aggaszt.

„Kedves barátaim, holnap az izraeliek elmennek szavazni. Tudom, hogy a választások gyakorisága Izraelben kissé idegesítő, és tisztában vagyok a választások kimenetelével kapcsolatban világszerte sok zsidó közösségben felmerülő kérdésekkel”

– mondta Herzog az Észak-Amerikai Zsidó Szövetségek Közgyűléséhez intézett videóbeszédében, amelyet a héten Chicagóban tartottak.

„Az eredmény lehet, hogy tetszik vagy nem tetszik, de az izraeli nép szavazatát tiszteletben kell tartani. Ezen túlmenően azt mondom mindannyiuknak, hogy az Izrael Állam és az észak-amerikai zsidóság közötti szilárd, létfontosságú kapcsolat nem fog és nem is szabad, hogy veszélybe kerüljön, bármi legyen is az eredmény”

– mondta.

Izraeli választási kilátások: Vagy újabb patthelyzet vagy Netanjahu győzelme

Megosztottak a közvélemény-kutatások a kicsit több, mint két hét múlva esedékes választásokkal kapcsolatban. Lapid Libanonnan való megállapodása inkább árt, mint használ pártjának.

Az elmúlt hetekben amerikai zsidó csoportok aggodalmukat fejezték ki, többek között izraeli tisztviselőkkel szemben is, a vallásos cionizmus várható bevonása miatt a Benjamin Netanjahu vezette Likud koalícióba. Az évek során a párt két fő vezetője – Bezalel Szmotrics és Itamar Ben Gvir – többször is olyan nézeteket hangoztatott az arabok, az LMBTQ-jogok és a nem ortodox zsidók ellen, amelyek mélyen ellentétesek a túlnyomórészt liberális amerikai zsidók meggyőződésével.

Az Egyesült Államok minden részéből érkező zsidó vezetőket tömörítő közgyűlés több mint 1200 résztvevőjéhez intézett beszédében Herzog megjegyezte, hogy az amerikai zsidók az évek során páratlanul sokat tettek Izrael államért.

„Az amerikai zsidóság több mint egy évszázada önkéntesen csatlakozik a cionista csapatokhoz – akár alija aktivistaként, akár az IDF katonájaként, akár Izrael mellett érvelve -, mindig finanszírozást biztosítva Izrael Állam és az izraeli intézmények legfontosabb és legnemesebb ügyeihez. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy a zsidó, demokratikus Izrael Államból az a modernkori csoda lett, amelyről mindannyian meggyőződhetünk”

– mondta.

Ugyanakkor azt is elismerte, hogy az utóbbi években ezek a kapcsolatok némileg feszültek.

„Soha nem zárkózom el attól a ténytől, hogy vannak szakadékok Izrael és a külföldi zsidó közösségek között, és valódi munka vár ránk”

– mondta Herzog.

„Minden bizalmam megvan a közös kötelékeinkben, amelyek mélyebbek a politikánál vagy a változó körülményeknél. Mindannyian nagyobbak vagyunk ennél”.

A múlt héten Washingtonba látogató elnök beszédében az Egyesült Államokban „az antiszemitizmus megdöbbentő növekedését” is megemlítette, de azt mondta, hogy

Joe Biden amerikai elnök „igazi, igaz barátként hajthatatlanul küzd ez ellen az erőszakos gyűlölet ellen”.

Az izraeliek kedden kevesebb mint négy év alatt ötödik alkalommal járulnak az urnákhoz. Ahogy az előző négy választás mindegyikén, a versenyben is holtverseny van a Netanjahut támogató jobboldali és ultraortodox koalíció, valamint a Netanjahu hatalomba való visszatérését ellenző baloldali, centrista és konzervatív pártok széles koalíciója között.

Választási hírfolyamunk további cikkeit itt olvashatja.

Az iráni atomalkuról tárgyalt az amerikai és az izraeli elnök

Fehér Ház a múlt héten azonban bejelentette, hogy egyelőre jegelték az atomalku újrakötését például az Oroszországnak szállított iráni drónok miatt.