Az iráni atomalkuról tárgyalt az amerikai és az izraeli elnök

Joe Biden amerikai elnök szerdán fogadta Jichák Herzog izraeli államfőt a washingtoni Fehér Házban, nyilatkozataik szerint a megbeszélések az iráni atomprogramra, az Oroszországnak Izrael és Washington szerint is szállított iráni fegyverekre, valamint a teheráni vezetés iráni állampolgárokkal szembeni elnyomására összpontosítottak.

Biden korábban nyitottnak mutatkozott arra, hogy újratárgyalják az iráni atomprogramról kötött nemzetközi megállapodást, amelyből elődje, Donald Trump kiléptette az Egyesült Államokat 2018-ban. A Fehér Ház a múlt héten azonban bejelentette, hogy egyelőre jegelték a diplomáciai erőfeszítéseket, és közölte, hogy Teherán drónokat szállít Oroszországnak az Ukrajna elleni háborújához.

Herzog megjegyezte: szerdán volt 40 napja annak, hogy egy fiatal kurd nő, Mahsza Amini meghalt az iráni erkölcsrendészet általi őrizetbevételét követően. Halála olykor zavargásokba torkolló tüntetéseket robbantott ki, amelyek ellen az iráni hatóságok kemény kézzel lépnek fel.

„Ez jól mutatja, hogy Irán miként töri le saját állampolgárainak törekvéseit, miközben tovább halad a nukleáris fegyverek felé, és ártatlan ukrán civileket gyilkoló halálos fegyverzetet szállít”

– hangsúlyozta az izraeli államfő.

Jichák Herzog újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy Bidennel közösen részt vesznek majd az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján, az egyiptomi Sarm-es-Sejkben novemberben tervezett COP27-en.

Joe Biden megjegyezte, hogy Izrael és Libanon csütörtökön aláírja a tengeri határokról szóló, amerikai közvetítéssel született megállapodást. Úgy fogalmazott: nagy bátorságra vall, hogy Izrael rávette magát erre a történelmi lépésre.

Herzog kedden kezdte meg kétnapos látogatását Washingtonban, ahol Nancy Pelosi demokrata párti képviselőházi elnökkel, Antony Blinken külügyminiszterrel és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadóval is találkozott.

Újfajta iráni kamikaze drónnal bővül az orosz hadsereg arzenálja

Újabb fegyverszállítmányokkal támogatja Irán Oroszországot.