Biden extraprofitadóval fenyegeti a haszonleső olajmágnásokat

Joe Biden amerikai elnök hétfőn felszólította az olaj- és gázipari vállalatokat, hogy rekordnyereségüket az amerikaiak költségeinek csökkentésére és a termelés növelésére fordítsák, vagy fizessenek magasabb adót, mivel az egy hét múlva esedékes választások előtt a magas energiaárakkal küzd.

A Fehér Házban tett megjegyzéseiben Biden bírálta a nagy olajtársaságokat, amelyek nagy nyereséget termelnek, miközben az inflációtól megfáradt amerikaiak tetemes összeget fizetnek azért, hogy megtankolják autójukat.

Az olajipar „nem teljesítette azt a kötelezettségét, hogy Amerikába fektessen be és támogassa az amerikai népet”

– mondta. Nem csak „tisztességes nyereséget” termelnek, mondta, hanem

„olyan magas profitot termelnek, hogy azt nehéz elhinni”

– mondta Biden.

„Az ő profitjuk a háború szélhámossága”

– mondta az Ukrajnát sújtó konfliktusról, és felelősségük van a cselekvésben.

No Title

Az eredeti felvétel.

„Szerintem ez felháborító. Ha ezt a nyereséget megosztanák a fogyasztókkal, a benzin ára körülbelül 50 centtel csökkenne [gallononként]”

— mondta.

„Ha nem teszik, akkor magasabb adót kell fizetniük a többletnyereségük után, és egyéb korlátozásokkal kell szembenézniük”

– mondta. A Fehér Ház a Kongresszussal együttműködve fogja megvizsgálni ezeket és más lehetőségeket.

„Itt az ideje, hogy ezek a vállalatok felhagyjanak a háborús nyerészkedéssel”.

Biden szerint az olaj- és gázipari vállalatoknak nyereségüket az amerikaiak költségeinek csökkentésébe és a termelés növelésébe kellene fektetniük, és ha nem így tesznek, akkor arra fogja sürgetni a kongresszust, hogy fontolja meg az olajipari vállalatok adóbírság fizetésére és egyéb korlátozásokra való kötelezését.

Mi történik, ha a republikánusok megnyerik a félidős választásokat?

A republikánusok jelentős győzelmet arathatnak a közelgő félidős választásokon, és a párt arra készülhet, hogy a következő két évben komoly fejfájást okozzon Joe Biden elnöknek.

Alig egy hét van hátra addig, amíg az amerikaiak eldöntik, hogy a demokraták irányítják-e továbbra is az amerikai kongresszust. A republikánusok esélyesebbek, hogy átvegyék a képviselőház irányítását, míg a szenátusban a választás kétesélyesnek tekinthető.

A globális energiaipari óriáscégek, köztük az Exxon Mobil Corp (XOM.N) és a Chevron Corp (CVX.N) újabb hatalmas negyedéves nyereséget könyvelhettek el, és profitáltak a földgáz és az üzemanyagárak emelkedéséből, ami világszerte növelte az inflációt, és újabb felhívásokhoz vezetett az ágazat további megadóztatására.

Akár a demokraták, akár a republikánusok kerülnek a Kongresszus élére, az energiaipari cégek túlzott nyereségét megadóztató törvény elfogadása valószínűleg nehéz lesz, vélik az energetikai szakértők.

A Fehér Ház már hónapok óta fontolgatja olyan kongresszusi javaslatokat, amelyek megadóztatnák az olaj- és gáztermelők nyereségét, mivel a fogyasztók a magasabb energiaárakkal küzdenek.

A brit törvényhozók júliusban jóváhagyták a brit Északi-tengeren működő olaj- és gázkitermelőkre kivetett 25%-os váratlan nyereségadót, amelytől azt várták, hogy egy év alatt 5 milliárd fontot (5,95 milliárd USD) szedjen be, hogy segítse a megugró energiaszámlákkal küzdő embereket.

Von der Leyen: „A megemelkedett rezsiszámlákat küldjék Moszkvába”

Von der Leyen kijelentette, hogy a szankciók működnek, és „térdre kényszerült” az orosz ipar.

Kiemelt képünk illusztráció.