Mi történik, ha a republikánusok megnyerik a félidős választásokat?

A republikánusok jelentős győzelmet arathatnak a közelgő félidős választásokon, és a párt arra készülhet, hogy a következő két évben komoly fejfájást okozzon Joe Biden elnöknek.

A FiveThirtyEight közvélemény-kutató elemzése szerint a republikánusok esélyesek a képviselőház megnyerésére, de a szenátusért folyó versenyben továbbra is holtverseny van, mivel a pártok szoros választásokon küzdenek egymással Georgiában, Nevadában, és Pennsylvaniában.

A Republikánus Párt ellenőrzése mindkét ház felett két évig tartó jogalkotási patthelyzetet nyitna meg, ahol a republikánusok valószínűleg megakasztanák Biden programját, miközben megpróbálnák megvalósítani a sajátjukat.

A republikánusok, akik közül sokan még mindig lojálisak Donald Trump korábbi elnökhöz, egy sor vizsgálatot is indíthatnak a Biden-kormányzat ellen, és akár megkísérelhetik eltávolítani őt hivatalából.

Biden az elmúlt két év során annak ellenére, hogy a demokraták irányítják a képviselőházat és a szenátust, kihívásokkal szembesült napirendjének fontos részeinek elfogadtatása során. Ha a Republikánus Párt többsége lesz mindkét kamarában, Biden valószínűleg nem fog törvényhozási eredményeket elérni.

A szakértők szerint Biden nagy eséllyel megvétózná a republikánus Kongresszus döntéseit.

Vizsgálatok

Ha a republikánusok átveszik az irányítást a kongresszusi bizottságok felett, akkor várhatóan a bizottságok vizsgálati hatáskörét felhasználva számos kérdésben vizsgálatokat indítanak a Biden-kormány ellen.

Az egyik legvalószínűbb vizsgálati téma Biden elnök fia, Hunter Biden lenne, akinek külföldi üzleti ügyleteit a republikánusok már régóta vizsgálják.

A Hunter Biden ellen indított bármilyen vizsgálat szinte biztosan az elnök üzleti ügyeibe való belekeveredéssel kapcsolatos vádakat vizsgálná.

„A Képviselőház Felügyeleti Bizottsága mindenütt Hunter Bidenen lesz” – mondta James Comer republikánus képviselő áprilisban a Politico című lapnak. „Nem politikai okokból fogunk Hunter Bidenre összpontosítani, hanem azért, mert úgy érezzük, hogy nemzetbiztonsági fenyegetést jelent”.

A kongresszusi vizsgálatok azonban nem korlátozódhatnak Bidenre és fiára. A republikánusok érdeklődést mutattak többek között Dr. Anthony Fauci, az Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének igazgatója, az igazságügyi és a belbiztonsági minisztérium, valamint az Egyesült Államok afganisztáni kivonulásának vizsgálata iránt.

Impeachment

Trumpot a képviselőház kétszer vád alá helyezte, a szenátus pedig kétszer felmentette. A Trump elítéléséhez és eltávolításához szükséges szupertöbbség hiánya nem akadályozta meg a demokratákat abban, hogy vádemelési cikkelyt nyújtsanak be ellene, és nem biztos, hogy a GOP-többség elriasztja a Biden elleni vádemeléstől.

Tavaly Marjorie Taylor Greene republikánus képviselő a képviselőházban határozatot terjesztett elő Biden felelősségre vonásáról.

Nem Biden lehet az egyetlen tisztségviselő, akinek impeachementtel kell szembenéznie.

Több mint 30 republikánus képviselőházi képviselő társszponzorált egy határozatot Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter felelősségre vonására, míg Greene képviselő Merrick Garland igazságügyi miniszter felelősségre vonását is javasolta.

Egyes republikánusok Mayorkast azért akarják felelősségre vonni, mert szerintük nem tudta kezelni az amerikai-mexikói határ menti problémákat, míg egyes kritikusok azzal vádolják az Igazságügyi Minisztériumot, amelyet Garland vezet, hogy egyes szülőket helytelenül szélsőségesekként kezel.

(Newsweek)

Fotó: J.D. Vance republikánus ohiói szenátusi jelölt Trumppal kampányol. EPA/DAVID MAXWELL

A Tulsi Gabbard sztori — így lett demokraták üdvöskéjéből az ellenségük

Tulsi Gabbardban valóban meg van a potenciál, hogy felfordulást okozzon az amerikai politikában, kérdés jó vagy rossz értelemben.