A Rómeó és Júlia „náci és zsidó változatát” állítaná színpadra egy brit színház

Az 1930-as évek Németországában játszódó Rómeó és Júlia Icarus-verziója a Hitlerjugend tagjaként ábrázolná Rómeót, Júliát pedig zsidó lányként.

Az Icarus Theatre Collective nevű brit színházi csoport állt elő a hajmeresztő ötlettel.

Az 1930-as évek Németországában játszódó Rómeó és Júlia Icarus-verziója a Hitlerjugend tagjaként képzeli újra Rómeót, Júliát pedig „fiatal, naiv, ártatlan” zsidó lányként.

A darab promóciós képein egy náci birodalmi sas emelkedik ki a Rómeó „M” betűjéből, és egy Dávid-csillag jelzi az „I” betűt Júliában.

Shakespeare eredeti darabja az olaszországi Veronában játszódik, és fiatal szerelmesek történetét meséli el, akik a Montague és Capulet nemesi házak közötti éles rivalizálás ellenére próbálják folytatni bimbózó románcukat. Az új verzióban Tybalt, Júlia ápolónője és Capuletné szintén zsidóként lesznek ábrázolva, valamint Lőrinc és János barátból is rabbit csinálna az új darab. Értelemszerűen a rivális Montague-ház tagjai pedig nácik lennének.

Annak ellenére, hogy a darab az 1930-as évek Németországában játszódik, ahol a náci párt az árja etnikai felsőbbrendűséget hangsúlyozta, a színház azt mondta:

„Számos szerephez castingolunk, és kifejezetten nem-bináris művészeket és/vagy fekete vagy ázsiai származású művészeket keresünk annak érdekében, hogy a színpadi csapatunk a szélesebb brit lakosságot képviselje”.

A zsidó karakterek szereposztásával kapcsolatos kritikák után a színház biztosította, hogy Júlia és más karakterek szerepére előnyben részesíti a zsidó származásúakat.

Szörnyű fogadtatásra talált, amikor az Icarus pénteken a Twitteren megosztotta a castingfelhívását, amelynek következtében gyorsan törölték is a posztot.

Akadt egy „kis bökkenő” az élő adásban megsemmisített Hitler-festménnyel

Egy szakértő szerint hatalmasat hibázott a festményt megsemmisítő a brit tévéshow.