A háború miatt Ukrajnában ragadt, egy akna ölte meg az ukrán-zsidó férfit

Mikhel Gennadii egy antiszemita incidens után úgy döntött, hogy családjának el kell hagynia Ukrajnát, de ő maga az orosz inváziót követően kénytelen volt ott maradni, és meghalt, miután autójával aknára hajtott Harkiv közelében – írja a Ynetnews. 

2022 februárjában Mikhel Gennadii már majdnem készen állt az alijázásra, mivel nemrég megkapta az izraeli állampolgárságot. Még repülőjegyet is foglalt a zsidó államba. De aztán Oroszország megszállta Ukrajnát, és kénytelen volt ottmaradni és harcolni a hazájáért.

Az incidens akkor történt, amikor Gennadii egy katonatársával autózott, hogy megbizonyosodjon arról, hogy több helyőrségben minden rendben van.

Autójuk a Harkivi terület Kupiansk városának közelében áthajtott egy taposóaknán, aminek következtében Gennadii meghalt, a másik katona pedig súlyosan megsebesült.

„Megkértem, hogy jöjjön Izraelbe a lányunkhoz” – mondta volt felesége, Tatiana. „De ő azt válaszolta, hogy nem okozhat csalódást a bajtársainak. Nagyon szerették az egységében, és várom, hogy a sebesült barátja felépüljön, hogy elmondhassa, mi történt”.

Gennadij lánya, Anna három és fél éve vándorolt be Ukrajnából Izraelbe, és hamarosan behívják az IDF-be. Szülei szintén három évvel ezelőtt tették meg az aliját, ő maga pedig újra és újra elhalasztotta a repülést.

Már majdnem úgy volt, hogy február 8-án alijázik, de alig két héttel később Oroszország megszállta Ukrajnát, és Gennadijnak megtiltották, hogy elhagyja az országot, és felszólították, hogy lépjen be a hadseregbe.

„1993-ban kitüntetéssel végzett egy katonai főiskolán, és 1997-ig az ukrán hadseregben szolgált” – mondta az észak-izraeli Nahariya városában élő édesapja, Arkadi. „Mérnökként és közgazdászként katonai ellátmányok szakértője volt, miután leszerelt a hadseregből, polgári munkakörökben dolgozott. Mindenhez értett, tudott tankot és teherautót is vezetni”.

2018-ban szülei házát felgyújtották Cserkaszi városában egy nyilvánvalóan antiszemita incidens során, amelynek kerítésére horogkeresztet is festettek.

„Amikor megpróbáltuk eloltani a tüzet, egy csapat fiatalember a kerítés fölé állt, és lefilmezték, ahogy ég a házunk. A rendőrség nem tartóztatott le senkit, és elutasította a panaszainkat, ezért Gennadii azt mondta, el kell hagynunk Ukrajnát” – tette hozzá az édesapa.

Az ukrán hadsereg főrabbija, Hillel Cohen segítségével Gennadii holttestét egy cserkaszi búcsúszertartásra viszik, majd onnan Kijeven keresztül Izraelbe.

Fotó: Mikhel Gennadii és lánya

Katonai tiszteletadás mellett temették el Lvivben a Jobb Szektor zsidó katonáját

„Fialka története azt mutatja, hogy a radikális nacionalista beállítottság Ukrajnában egyáltalán nem feltétlenül jelent antiszemitizmust is, sőt” – írja Rácz András.