Katonai tiszteletadás mellett temették el Lvivben a Jobb Szektor zsidó katonáját

A lenti, linkelt bejegyzés Ukrajna főrabbijától származik, az abban szereplő információkat én egészítettem ki az ukrán sajtó alapján – írta Facebook-bejegyzésében Rácz András, elismert hazai Oroszország-szakértő.

Lvivben tegnap volt egy Dmitro Fialka nevű katona temetése, aki Bahmutnál esett el még szeptember 1-én, de a holttestét csak a legutóbbi fogolycsere keretében adták vissza az oroszok.

Fialka zsidó volt, Lvivben született, aztán 15 éves korában alijázott, a középiskolát már Izraelben fejezte be. Három évet szolgált az izraeli hadseregben, majd a Be’er Sheva ifjúsági csapatának futballedzője lett.

2015-ben tért vissza Ukrajnába, eredetileg azért, hogy az édesanyjáról tudjon gondoskodni.

Megházasodott, gyerekei születtek, és Lvivben futballedzőként dolgozott.

Az orosz invázió kezdetén aztán önkéntesként csatlakozott a „Jobb Szektor” -hoz, és az ő soraikban harcolt mostanáig. Eredetileg a reguláris hadsereghez akart csatlakozni, de mivel izraeli állampolgár volt, erre nem volt jogi lehetőség, így állt be önkéntesnek – írja Rácz.

Fialka temetése katonai tiszteletadással zajlott. Részt vett rajta a lvivi főrabbi, az ukrán hadsereg vezető tábori rabbija, és természetesen Fialka bajtársai is a „Jobb Szektorból”. 39 éves volt.

Rácz megjegyzi, hogy a „Jobb Szektor” egy, a 2014-es forradalomból induló, erősen nacionalista formáció, amelynek önkéntesei kulcsszerepet játszottak 2014 tavaszán-nyarán az orosz „szeparatisták” elleni küzdelemben, és aztán a 2022-es invázió kezdete óta ismét a fronton vannak.

„És bár egyes körökben nagy divat a „Jobb Szektor”-t nácizni – és a klasszikus „hamis általánosítás” nevű érvelési hibával aztán egész Ukrajnát is -,

Fialka története azt mutatja, hogy a radikális nacionalista beállítottság Ukrajnában egyáltalán nem feltétlenül jelent antiszemitizmust is, sőt”

– hívja fel rá a figyelmet a szakértő.

„És akkor talán ennyit arról, hogy Ukrajnát nácitlanítani kellene…”

– zárta a posztját Rácz.

Orosz neonáci harcolt az Azov zászlóalj ellen Mariupolban?

Van, amikor homokszem kerül a Kreml Ukrajna „nácitlanításról” szóló narratíva-gépezetébe. Hende Olivér publicisztikája.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.