Úgy tűnik, az orosz hírszerzés lehallgatta Liz Truss-t

Feltörhették Liz Truss volt miniszterelnök személyes telefonját.

Az orosz hírszerzők hozzáférhettek a kulcsfontosságú nemzetközi szövetségesekkel folytatott szigorúan titkos tárgyalások beszélgetéseihez, valamint a Truss és a későbbi pénzügyminiszter, Kwasi Kwarteng közötti személyes üzenetekhez.

A brit kormány állítólag már nyáron tudott a hackelésről, de Boris Johnson akkori miniszterelnök és Simon Case kabinetminiszter elhallgatta a hackeléssel kapcsolatos részleteket.

Truss a miniszterelnöki tisztség átvétele előtt külügyminiszter volt. Ő volt az Egyesült Királyság elsődleges kapcsolattartója az ukrajnai orosz invázióra adott brit válaszlépések során.

Rebekah Koffler, a Doctrine & Strategy Consulting elnöke és a DIA egykori hírszerző tisztje a Fox News Digitalnak elmondta, hogy nem lenne meglepő, ha Oroszország célba vette volna Truss-t – és az sem, hogy sikerrel jártak

„Az orosz hírszerzők számára bevett eljárás, hogy megpróbálják lehallgatni olyan prominens külföldi vezetők kommunikációját, akik nagy értékű célpontok számukra”

– mondta Koffler.

„A cél vagy a hírszerzési információk kiszivárogtatása, vagy egy külföldi tisztviselő lejáratása a meghackelt tartalom kiszivárogtatásával, ha az oroszok találnak valami szaftosat, ami a személyes adatokat illeti.”

Koffler megemlítette azokat a korábbi eseteket, például amikor az oroszok közzétették egy Geoffrey Pyatt ukrajnai amerikai nagykövet és Victoria Nuland helyettes külügyminiszter közötti, általuk lehallgatott telefonbeszélgetés felvételét, amelyen az Európai Unióra tettek becsmérlő megjegyzéseket.

Szerető, özvegy, ékszerész, avagy hogyan juthatott NATO-titkokhoz egy orosz kém?

Egy nemrég megjelent oknyomozó riport szerint az orosz katonai hírszerzés egyik ügynöke közeli kapcsolatot alakított ki a nápolyi NATO-parancsnokságon szolgáló több személlyel is.