Nemzetközi Energiaügynökség: Oroszország örökre elveszítette legnagyobb ügyfelét

Oroszország lesz az energiaválság első áldozata a Nemzetközi Energiaügynökség igazgatója szerint. Fatih Birol súgy véli Moszkva nehezen tudja majd felváltani Európát, mint ügyfelet – írja az Euronews.

Fatih Birol szerint Oroszország a következő okból lesz vesztese ennek az energiacsatának: közvetlenül az invázió előtt az orosz teljes gázexport mintegy 75 %-a, az orosz olajexport 55 %-a irányult Európába. Európa a legnagyobb piac az orosz szénhidrogének számára. Moszkva örökre elveszítette legnagyobb ügyfelét.

Nagy és időigényes beruházás vezetékeket építeni, hogy Kínába vagy Indiába szállítsák a gázt. A legoptimistább esetben is tíz évbe telik, amíg ezeket a vezetékeket megépítik.

A Nemzetközi Energiaügynökség igazgatója azt is kifejtette, hogy Európa is szenved a válságtól. Fatih Birol ugyanakkor bízik abban, hogy februárig és márciusig nagyobb problémák nélkül fogunk eljutni, mert az európai kormányok politikájának köszönhetően sok földgázt sikerült betárolni a tárolókba. Ez szerinte elég lesz ezen a télen. A következő tél azonban úgy véli nehezebb lehet, mert meg kell oldani a tárolók újbóli feltöltését. A tartalékok felhasználása esetén üres tárolókat kell feltölteni, ami nagy kihívás a folyamatosan változó piaci körülmények között.

„Moszkva hosszú távon kárt okoz magának azzal, hogy elidegeníti az EU-t”

A Nemzetközi Energiaügynökség első embere szerint az energiaválság körül három olyan narratíva van, amely téves, és a helyzetet rosszabbnak állítja be, mint amilyen valójában.