Mélyül a politikai válság Izrael szomszédjában: nem tudnak megegyezni az utódról

A 89 éves Michel Aoun, libanoni elnök elhagyta az elnöki palotát, betöltetlen űrt hagyva ezzel maga mögött a hanyatló állam élén.

A parlament mindeddig nem tudott megegyezni az utódjáról, akinek jogában áll törvényeket aláírni, új miniszterelnököket kinevezni és zöld utat adni a kormányalakításoknak, mielőtt azokról a parlament szavazna.

Ahogy Aoun hivatali idejének több mint felében, Libanont jelenleg is ügyvivő kabinet irányítja, mivel a miniszterelnök-jelölt hat hónapja próbál kormányt alakítani.

Támogatók tucatjai gyűltek össze a Baabda-palotánál, hogy elbúcsúzzanak Aountól. Egy 73 éves férfi abban a katonai egyenruhában, amelyben Aoun alatt szolgált a polgárháború idején, a Reutersnek azt mondta, azt kívánja, hogy Aoun bárcsak még három évet tölthetne a hivatalában. Therese Younes, egy 16 éves lány, aki más tinédzserekkel együtt érkezett, azt mondta, hogy nyolcéves kora óta támogatja Aount, és szomorú, hogy távozik.

„Ha 18 éves lennék, már rég elhagytam volna az országot. Michel Aoun után nem maradt Libanon”

– mondta Younes.

Aoun mélyen megosztó személyiség a libanon politikában: sok keresztény imádta, akik a libanoni felekezeti rendszer védelmezőjeként tekintettek rá, de kritikusai azzal vádolták, hogy lehetővé tette a korrupciót és segítette a Hezbollah terrorcsoport befolyásának növelését az országban.

Nem semmi: A bank nem adta ki egy libanoni nő pénzét, fegyverrel vette vissza

„Nincs már vesztenivalóm, az út végére értem” – mondta a nő.