Nem semmi: A bank nem adta ki egy libanoni nő pénzét, fegyverrel vette vissza

A libanoni bankok a három évvel ezelőtti pénzügyi válság kitörése óta a legtöbb betétesnek elzárták a megtakarításait, így a lakosság nagy része azóta nem tudja kifizetni még az alapvető szükségleteit sem.

Szerdán 11:00 óra körül egy nő, akit később az édesanyja Sali Hafizként azonosított, és akinél látszólag fegyver volt, bement a BLOM Bankba Bejrút Sodeco negyedében, és hozzáférést követelt a pénzéhez.

Hafiz később azt mondta az Al Jadeed TV helyi hírcsatornának, hogy a fegyver csak egy játék volt, és hogy a rákos nővére kezelésének finanszírozására akarta felvenni a pénzt.

„Nincs már vesztenivalóm, az út végére értem. Két nappal ezelőtt elmentem a fiókvezetőhöz, és azt mondtam, hogy a nővérem haldoklik, nincs ideje”

– mondta, hozzátéve, hogy a fiókvezető által felajánlott összeg nem volt megfelelő.

„Eljutottam arra a pontra, hogy eladom a vesémet, hogy a nővérem megkaphassa a kezelést”

– mondta.

Hafiz elmondta, hogy 13 000 dollárral távozott, amelynek nagy részét készpénzben, dollárban kapta. A pénz mind a saját számlájáról származott.

Joyce Karam on Twitter: „BEIRUT: Video of another Bank – hostage situation today as citizen Sally Hafez threatened bank employees with fake pistol to get her own money out to treat her sister with cancer. She reportedly got $13,000: pic.twitter.com/2aIOnSXxo7 / Twitter”

BEIRUT: Video of another Bank – hostage situation today as citizen Sally Hafez threatened bank employees with fake pistol to get her own money out to treat her sister with cancer. She reportedly got $13,000: pic.twitter.com/2aIOnSXxo7

A Betétesek Kiáltványa Egyesület vállalta a felelősséget az incidensért.

Hafiz édesanyja, Hiam egy helyi libanoni televíziós csatornának elmondta, hogy a pénz létfontosságú volt lánya túléléséhez.

„Csak ez a pénz van a bankban. A lányom kénytelen volt elvenni ezt a pénzt – ez az ő joga, a számláján volt -, hogy a húgát kezelni tudjuk”

– mondta az asszony.

Nem sokkal később egy másik fegyveres férfi lépett be a Bankmed egyik fiókjába a libanoni Alej városában, és ugyancsak megpróbálta visszaszerezni csapdába esett megtakarításait – közölte az érdekvédelmi csoport és egy biztonsági forrás a Reuterssel.

A biztonsági forrás szerint a férfinak sikerült visszaszereznie pénzének egy részét, mielőtt feladta volna magát a biztonsági erőknek, akik őrizetbe vették.

A Bankmed nem kívánt nyilatkozni, míg a BLOM Bank közleményben erősítette meg, hogy a túszdráma véget ért, de további részleteket nem közölt.

Libanon pénzügyi válsága

A libanoni bankok a három évvel ezelőtti pénzügyi válság kirobbanása óta a legtöbb betétest kizárták megtakarításaiból, így a lakosság nagy része nem tudta kifizetni az alapvető szükségleteit, és a kormány eddig nem tudta kezelni a válságot.

A szerdai incidensek nagyjából egy hónappal azután történtek, hogy augusztus közepén egy férfi fegyverrel lépett be egy másik bejrúti kereskedelmi bankba, hogy felvegye a saját pénzét beteg édesapja kezelésére.

A túszejtés után az elkövetőt letartóztatták, de később szabadon engedték, miután a bank ejtette ellene a keresetet.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Túszokat ejtett egy kétségbeesett férfi, mert a bank nem adja ki a pénzét

Libanonban a nemzeti valuta mintegy 90 százalékkal leértékelődött.