Ennyi volt: lőttek a gabonamegállapodásnak Oroszország és Ukrajna között

Oroszország a Szevasztopolban állomásozó orosz hajók elleni támadás után felfüggeszti a részvételét az ENSZ-közvetítéssel júliusban megkötött ukrajnai gabonaszállítási megállapodásban – áll az orosz védelmi minisztérium által szombaton kiadott közleményben.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője hivatalosan is tájékoztatta António Guterres ENSZ-főtitkárt a megállapodás felfüggesztéséről. A nagykövet a döntést azzal indokolta, hogy a fekete-tengeri védett folyosók irányából dróntámadás ért orosz hajókat, így Oroszország nem tudja garantálni a fekete-tengeri kezdeményezés keretében átadó kereskedelmi hajók biztonságát, így „meghatározatlan időre” felfüggeszti a júliusi megállapodást.

„Az ENSZ továbbra is kapcsolatban áll Moszkvával a gabonaszállítási szerződés felfüggesztésével kapcsolatos döntése miatt”

– közölte szombaton Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

„Az ENSZ fontosnak tartja, hogy minden fél tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek veszélyeztethetik a fekete-tengeri gabonakezdeményezést, amely létfontosságú humanitárius kezdeményezés, és egyértelműen kedvező hatása van emberek millióinak élelmiszerhez jutásához világszerte” – hangsúlyozta Dujarric.

A júliusban az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás lehetővé tette több millió tonna ukrán gabona exportját, amely az orosz offenzíva februári kezdete óta ukrajnai kikötőkben vesztegelt. A blokád miatt elszabadultak az élelmiszerárak, és az ENSZ éhínség veszélyére figyelmeztetett.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében kijelentette: az orosz döntésre erős nemzetközi választ kell adni az ENSZ és a húsz legfejlettebb országot tömörítő G20 országcsoport részéről.

„Ez teljesen egyértelműen Oroszország arra tett kísérlete, hogy visszatérjen a nagyszabású afrikai és ázsiai éhínséggel való fenyegetésre”

– mondta az elnök.

50 millió ember fog éhezni, ha nem jut el hozzá az ukrán gabona

A G7-ek felszólították Moszkvát, hogy oldja fel az ukrajnai gabonaexport blokádját.

Előzőleg kabinetfőnöke, Andrij Jermak vádolta meg zsarolással Oroszországot, és kijelentette, hogy a Krímben megrendezett terrortámadások történtek, melyeket Oroszország maga hajtott végre. Jermak leszögezte: amíg folynak a harcok, szó sem lehet Oroszországgal való egyezkedésről, mert a fegyverszünetet Moszkva erői átcsoportosítására és források gyűjtésére használná fel.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az orosz közleményre reagálva Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy Moszkva „hamis ürügyekkel” függeszti fel a fekete-tengeri gabonafolyosókról megkötött megállapodásban való részvételét.

„Felszólítok minden országot, hogy követelje Moszkvától: vessen véget az éhínséggel való játszadozásának, és ismét vállalja, hogy teljesíti a kötelezettségeit”

– írta Kuleba.

Izraeli szakértő: nincs nemzetbiztonság élelmiszerbiztonság nélkül

Tényleg annyira sebezhetőek akarunk lenni geopolitikai szempontból, hogy még egy ukrajnai háború nélkül sincs elég élelmünk?” – teszi fel a kérdést egy izraeli szakértő.