50 millió ember fog éhezni, ha nem jut el hozzá az ukrán gabona

A világ hét vezető gazdaságát tömörítő csoport szombaton arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború globális élelmiszer- és energiaválságot szít, amely a szegény országokat fenyegeti, és sürgős intézkedésekre van szükség az Oroszország által Ukrajnából megakadályozott gabonaraktárak felszabadítására – számolt be róla az Euronews.

Annalena Baerbock német külügyminiszter, aki a G7 vezető diplomatáinak találkozóját vezette, azt mondta, hogy a háború „globális válsággá” vált.

Baerbock szerint akár 50 millió ember is éhezhet a következő hónapokban, különösen Afrikában és a Közel-Keleten, ha nem találnak módot az ukrán gabona felszabadítására, amely a világellátás jelentős részét teszi ki.

„Oroszország szándékosan úgy döntött, hogy az Ukrajna elleni katonai háborút most gabonaháborúként kiterjeszti a világ számos államára, különösen Afrikában”

– mondta.

„Nem szabad naivnak lennünk. Ez nem járulékos veszteség. Ez egy szándékosan választott eszköz egy hibrid háborúban, amelyet most vívnak. Oroszország előkészíti a terepet az újabb válságokhoz, hogy szándékosan gyengítse a nemzetközi kohéziót Oroszország háborújával szemben”

– tette hozzá a külügyminiszter.

Izraeli szakértő: nincs nemzetbiztonság élelmiszerbiztonság nélkül

Tényleg annyira sebezhetőek akarunk lenni geopolitikai szempontból, hogy még egy ukrajnai háború nélkül sincs elég élelmünk?” – teszi fel a kérdést egy izraeli szakértő.

A háromnapos tanácskozás végén kiadott nyilatkozatokban a G-7-ek további humanitárius segítségnyújtást ígértek a legkiszolgáltatottabbaknak.

„Oroszország agressziós háborúja a közelmúlt történelmének egyik legsúlyosabb élelmiszer- és energiaválságát idézte elő, amely most a legkiszolgáltatottabbakat fenyegeti világszerte”

– fogalmazott a csoport.

„Eltökéltek vagyunk, hogy felgyorsítjuk az összehangolt többoldalú válaszlépéseket a globális élelmezésbiztonság megőrzése érdekében, és ebben a tekintetben a legkiszolgáltatottabb partnereink mellett állunk”

– tette hozzá.

Melanie Joly kanadai külügyminiszter kijelentette, hogy országa, amely szintén jelentős mezőgazdasági exportőr, készen áll arra, hogy hajókat küldjön az európai kikötőkbe, hogy az ukrán gabonát eljuttathassák a rászorulókhoz.

„Biztosítanunk kell, hogy ezek a gabonafélék eljussanak a világba”

– mondta újságíróknak.

„Ha nem, emberek milliói fognak éhínséggel szembenézni”.

Ki fogja újjáépíteni Ukrajnát?

„Ki fogja tehát fizetni Ukrajna Marshall-tervét? Ma a válasz névlegesen „a Nyugat”: az Egyesült Államok, az EU, a Világbank és így tovább. De holnap?”