Bocsánatot kért az orosz hírszerzés vezetője az oroszországi Chábádtól

Az orosz zsidó közösség szóvivője üdvözli a gesztust és megjegyezte, hogy történelmi ritkaság, hogy egy orosz tábornok bocsánatot kér az antiszemitizmusért.

Az orosz Biztonsági Tanács vezetője pénteken bocsánatot kért a helyettesének a Chábád-Lubavics mozgalom ellen a hét elején tett megjegyzéseiért, amelyekben a haszid csoportot felsőbbrendű szektának nevezte, ami az ország főrabbijának heves bírálatát váltotta ki, és az orosz zsidók körében az intézményes antiszemitizmus aggodalmát keltette.

Alekszej Pavlov, az orosz Biztonsági Tanács helyettes titkára kedden az Argumenty i Fakty című állami tulajdonú hetilapnak írt cikkében, amelyben Ukrajna „sátántalanítását” követelte, azt írta, hogy az országban több száz neopogány szekta él, és listáján a Chábád-Lubavics mozgalom is szerepelt.

A Chábádot az Orosz Birodalomban alapították a 18. században, és jelenleg a volt Szovjetunióban, különösen Ukrajnában és Oroszországban ez a domináns zsidó mozgalom.

Oroszország saját főrabbija, Berel Lazar a mozgalom tagja, akárcsak az ország vallási vezetőinek túlnyomó többsége.

Lazar azonnal elítélte Pavlov állításait, mint „vulgáris antiszemitizmust”, és felszólította az orosz tisztviselőket, hogy ugyanezt tegyék.

Az orosz zsidó közösség szóvivője, Baruch Gorin szerint a megjegyzések potenciálisan az intézményesített, hivatalos antiszemitizmus visszatérését jelzik Oroszországban, amely a Szovjetunióban, és előtte az Orosz Birodalomban burjánzott.

A Pavlovot ért kritikahullámra válaszul felettese, a Biztonsági Tanács titkára, Nyikolaj Patrusev az Argumenty i Fakty című lapnak utólagos nyilatkozatot adott ki, amelyben hamisnak nevezte asszisztensének a Chábáddal kapcsolatos megjegyzéseit.

„Oroszország Biztonsági Tanácsának helyettes titkára, A. A. Pavlov itt megjelent cikke téves sorokat tartalmazott a lubavicsi haszidokról”

– írta.

„Elnézést kérek azoktól, akik olvasták a cikket, és szeretném megjegyezni, hogy ez az elemzés nem tükrözi A. A. Pavlov személyes nézeteit, és semmilyen módon nem képviseli az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának hivatalos álláspontját” – tette hozzá.

Fotó: EPA/ATEF SAFADI

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Az oroszországi zsidóknak adott tanácsot egy neves rabbi

A 99 éves Gerson Edelstein rabbi maga is Oroszországban, Szmolenszk közelében született.