Pentagon: továbbra is Kína jelenti a legnagyobb fenyegetést

Az Ukrajna elleni indított orosz háború ellenére továbbra is Kína jelenti a legnagyobb, stratégiai jellegű biztonsági kihívást az Egyesült Államok számára, és Peking fenyegetése fogja meghatározni: hogyan szereljék fel és alakítsák át az amerikai hadsereget a jövőben – áll az amerikai védelmi minisztérium csütörtökön közzétett új védelmi stratégiájában.

Habár a Pentagon szerint a Kínával való konfliktus „sem nem elkerülhetetlen, sem nem kívánatos”, a dokumentuma mégis meghatározza azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel megakadályozható, hogy Peking „uralma alá hajtsa a kulcsfontosságú térségeket”. Ez egyértelmű utalás a kínai katonai műveletekre a Dél-kínai-tengeren és a növekvő pekingi nyomásgyakorlásra Tajvan esetében.

A dokumentum figyelmeztet: Kína aktívan igyekszik aláásni az Egyesült Államok szövetségi rendszerét az ázsiai-csendes-óceáni térségben, egyre erősödő hadseregével pedig kényszeríti és fenyegeti szomszédait.

Mindazonáltal a 80 oldalas tanulmány leszögezi: az ukrajnai orosz háború és Moszkva súlyos fenyegetést jelent az Egyesült Államokra és szövetségeseire nézve az orosz atomfegyverek, kibertámadások és nagyhatótávolságú rakéták miatt.

A Pentagon elemzése hozzáteszi: Kína és Oroszország tovább erősíti partnerségi kapcsolatát, amely „ma már sokkal nagyobb veszélyt jelent az egyesült államokbeli biztonsági helyzetre, még ha a terrorista fenyegetések továbbra is jelen vannak”.

Kína jelenleg „az egyetlen versenytárs a világban, amelynek nemcsak a szándéka van meg, hogy újraformálja a világrendet, hanem egyre inkább a hatalma is” – fogalmazott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a Pentagonban.

„Kínával szemben Oroszország nem képes szisztematikusan megkérdőjelezni az Egyesült Államok hatalmát hosszú távon, de az orosz agresszió igenis azonnali és komoly veszélyt jelent az érdekeinkre és értékeinkre nézve” – tette hozzá Austin.

A jelentés hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok először néz szembe egyszerre két jelentős nukleáris vetélytárssal.

A védelmi stratégia, amelyet két másik, a rakétavédelemmel és a nukleáris fegyverekkel foglalkozó jelentéssel együtt tettek közzé csütörtökön, átfogó tervet vázol fel az amerikai hadsereg átalakításának megtervezéséhez a következő négy évre.

A 2022-es amerikai védelmi stratégia kulcsfontosságú eleme az „integrált elrettentés” koncepciója. Ennek lényege az amerikai katonai erővel – és ha kell, a nukleáris képességgel – való fenyegetés, a gazdasági és diplomáciai nyomásgyakorlás, valamint a szövetségesekkel való együttműködés kombinációja, amellyel az ellenséget eltántoríthatják az esetleges támadástól.

Fotó: MTI/EPA/Vu Hao

A világot fenyegető öt legnagyobb veszély: Kína, Kína, Kína, Kína és Kína

Josh Hammer, a Newsweek véleményrovatának vezetője a Neokohnnak beszélt a növekvő antiszemitizmus okairól és a formálódó világrendről. Megyeri A. Jonatán interjúja.