Nouriel Roubini: Az ember, aki az apokalipszissel riogatja Amerikát

A Dr. Végzet becenévre vagy inkább gúnynévre hallgató közgazdász megjósolta a 2008-as válságot.

Nouriel Roubini jelenleg New Yorkban él és tanít, azonban elmondása szerint komolyan gondolkodik, hogy elköltözik a metropolisból. Mégpedig azért, mert elmondása szerint nem akar egy nukleáris csapás áldozata lenni.

A közgazdászt a New York Post kereste fel, akiknek elmondta:

„Van egy olyan forgatókönyv, amelyben a következő tizenkét hónapban Oroszország taktikai atomfegyvereket vet be Ukrajna ellen, majd megtámadják a NATO-t, és mi hagyományos háborút kezdünk Oroszországgal. Az első atomfegyvert New Yorkra fogják irányítani”

– mondta a közgazdászprofesszor és a Roubini Macro Associates vezérigazgatója.

„New Yorkban lenni nem biztonságos” – jelentette ki Roubini.

Interjú a közgazdásszal: 

MegaThreats: Ten Dangerous Trends That Imperil Our Future, And How to Survive Them | 2022 Concordia

Speakers: Dr. Nouriel Roubini Suzanne Kianpour Concordia is a member-based organization dedicated to actively fostering, elevating, and sustaining cross-sector partnerships for social impact. https://concordia.net/ https://www.twitter.com/ConcordiaSummit https://www.linkedin.com/company/concordiasummit https://www.instagram.com/concordiasummit/ https://www.youtube.com/user/TheConcordiaSummit

A közgazdász iráni zsidók gyermekeként született Isztambulban. Szülei össze-vissza költöztek. Nem követi a judaizmust, de héberül beszél. 16 évvel ezelőtt vált ismertté, mikor helyesen jósolta meg az ingatlanpiac összeomlását és a világméretű recesszió kialakulását. Most pedig új könyvvel tért vissza: „Megafenyegetések: Ten Dangerous Trends That Imperil Our Future, And How to Survive Them” (Little, Brown) című könyvében megduplázza borús előrejelzéseit és igyekszik kiérdemelni a Dr. Végzet becenevet.

Ezúttal Roubini mindenütt globális pusztulást vizionál: globális gazdasági válság még 2022 vége előtt, klímaváltozás, és egy újabb világjárványt, amelyhez képest a COVID semmiségnek fog tűnni.

A New York Post riporterének leírása szerint még hallgatni is rossz a közgazdászt. A riportert különösen megrémisztette, hogy Roubini elköltözne New Yorkból egy potenciális nukleáris csapás miatt.

New York állam hivatalos felkészítő videója egy nukleáris csapás esetére: 

New York Nuclear PSA tells citizens what to do in case of an attack

NYC Emergency Management shares important steps for New Yorkers to follow if a nuclear attack occurs. Subscribe to The Telegraph with our special offer: just £1 for 3 months. Start your free trial now: https://www.telegraph.co.uk/customer/subscribe/digitalsub/3for1/?WT.mc_id=tmgoff_pvid_conversion-subscription_editorial-iniative_03-22_EGW-13_organic_youtube Get the latest headlines: https://www.telegraph.co.uk/ Telegraph.co.uk and YouTube.com/TelegraphTV are websites of The Telegraph, the UK’s best-selling quality daily newspaper providing news and analysis on UK and world events, business, sport, lifestyle and culture.

A közgazdász a lapnak elmondta, hogy Amerika kétharmada néhány évtizeden belül lakhatatlan lesz.

„Florida víz alatt lesz – az egész, nem csak Miami. Dél nagy részén túl meleg lesz az élet. Aszály lesz Coloradótól Kaliforniáig, és őrült erdőtüzek fognak pusztítani egész Nyugaton” – vizionálja, majd kijelenti, hogy Amerikának előbb utóbb majd el kell foglalnia Kanadát.

„Nagy lesz a vándorlás a középnyugat felé, Kanadába. El kell foglalnunk Kanadát. Szó szerint. Nem viccelek. A kanadaiak nemet fognak mondani, de nincs hadseregük. Megvan a földjük és a vizük, de nincs hadseregük, hogy megvédjék. Hacsak nem egyesülnek velünk, mindenki megpróbálja majd elfoglalni Kanadát. Szükségük van egy jól felfegyverzett USA-ra, hogy megvédje őket, így kényszerűségből mi leszünk az Észak-Amerikai Egyesült Államok. Úgy értem, nem véletlenül akarta Trump megvenni Grönlandot” – állította Roubini.

Nemrég egy interjúban azt állította a Yahoo Finance-nak, hogy „a harmadik világháború már elkezdődött.” Elmondása szerint őt is meglepték az események a könyvben még nem vázolt fel ilyesmit. Szerinte a legjobb kimenetel az ha újra 1970-es évek nukleáris aggodalma tér vissza.

„Ha szerencsések vagyunk, (akkor olyan lesz mint a hetvenes évek). Én emlékszem a hetvenes évekre, egy rémálom volt az az évtized. Ha realisták vagyunk, olyan időszak felé tartunk, ami 1918 és 1945 között volt, mely során volt két világháború, nacionalista katonai rezsimek alakultak, volt egy spanyolnátha, teljes pénzügyi összeomlás, és a Holokauszt. Ehelyett bármikor elfogadnám a hetvenes éveket”

– jelentette ki.

Kiszivárogtatták, hogyan készül az amerikai kormány a világvégére

Az amerikai kormány újonnan nyilvánosságra hozott dokumentumai megmutatják, hogy a Fehér Ház hogyan reagálna a lehetséges világvége-forgatókönyvekre, ha azok valóra válnak.

Bár Roubini kijelentéseit sokan szkepticizmussal fogadják, a közgazdász ütőkártyájának azt tartja, hogy egyszer már igaza volt, mikor mindenki tévedett. 2006-ban a Nemzetközi Valutaalap konferenciáján bejelentette, hogy jön a hitelválság a közgazdászokkal teli terem nevetésben tört ki.

Az extravagáns életet élő közgazdász elmondása szerint nincs mindig igaza, mert nem látnok, de elmondása szerint sok tippje bejött már. A közgazdász leginkább akkor téved mikor a saját területén kívülre lép a jóslataival.

„Azt hiszem, a fiatalok meghallják az üzenetet. Én 30 év múlva halott leszek, de ők azok, akik a legtöbbet veszíthetnek. Remélhetőleg lesz egy mozgalom, egy felkelés az ellen, ami jön. Nem számít, hogy republikánusok vagy demokraták – ezek a fenyegetések sokkal súlyosabbak, mint a mi kicsinyes pártpolitikai vitáink. Itt arról van szó, hogy az emberi faj túlélni és gyarapodni fog-e, vagy elsüllyedünk”

– állította Roubini.

(New York Post)

Rod Dreher: A Római Birodalom bukásához hasonló összeomlás felé tartunk

Az amerikai publicista a Neokohnnak beszélt arról, hogy mit gondolnak az amerikaiak az orosz invázióról, és hogy mit tehet az átlagember egy eltorzult értékrendű világban. Interjú.